Bokslut - Flerårsöversikten

Välja nyckeltal

I menyn Årshandlingar, Uppgifter till årshandlingar väljer du Förvaltningsberättelse.

Flerårsöversikten finns i trädstrukturen till vänster på skärmen.

Om det inte finns nyckeltal inlagda sedan tidigare år får du välja vilka nyckeltal som ska ingå i flerårsöversikten. När du trycker på knappen Välj nyckeltal får du upp en dialog där du markerar de nyckeltal du vill ha.

Markera det nyckeltal du vill ha. Håll ned Ctrl-knappen på tangentbordet för att markera flera.

Arbetar du med årsredovisningsmallen för K2 är det redan förvalt vilka nyckeltal som ska vara med (Nettoomsättning, Resultat efter finansiella poster samt Soliditet). Du kan lägga till fler nyckeltal om du så önskar. Om du vill skriva in ett helt eget nyckeltal använder du en tom rad. Tryck Enter för att skapa ytterligare rader i tabellen.

Till höger om tabellen finns knappar för att infoga och ta bort rader samt låsa och låsa upp raderna. Vi rekommenderar inte att du låser upp rader som har räknats fram av programmet. När du låser upp tar du bort kopplingen mellan nyckeltalsmodulen som räknar fram nyckeltalen och flerårsöversikten, vilket innebär att årsrullning av din nyckeltal inte kommer att fungera.

Lägga till nyckeltal för tidigare år

Skapa tidigare år i basuppgifter

De räkenskapsår du vill lägga till nyckeltal för måste finnas i bokslutsfilens basuppgifter.

Välj menyn Bokslut, Basuppgifter. Där väljer du Komplettera räk.år och trycker sedan på Skapa tidigare år tills du har det antal år du behöver. Tryck sedan på Spara.

Du kan läsa in SIE-filer från tidigare år så att nyckeltalen räknas ut automatiskt. Välj menyn Arkiv, Importera/Exportera, Import redovisningssaldon. Om du inte har möjlighet att importera SIE-filer för flera år bakåt kan du istället lägga till nyckeltalen manuellt under Ändra/komplettera nyckeltal.

Komplettera med uppgifter i flerårsöversikten

Välj sedan flerårsöversikten i förvaltningsberättelsen. Du ska nu se att räkenskapsåren du lade till har fått varsin kolumn. Om du importerat SIE-filer har även nyckeltalen räknats fram. Klicka på den blå länken Ändra/komplettera nyckeltal för att lägga till nyckeltalen manuellt för de tidigare åren.

De nyckeltal du valt att visa i förvaltningsberättelsen finns på de olika flikarna som syns högst upp på sidan. Gå till respektive flik och fyll i uppgifterna för tidigare år.

Ändra valda nyckeltal

Några enstaka nyckeltal som exempelvis Resultat efter finansiella poster beräknas baserat på flera rader.

När du är inne i vyn Ändra/komplettera nyckeltal kan du skriva in rätt värde, för det ändrade värdet blir siffrorna du skriver in lila och kursiva så att du lätt ska kunna se vilka siffror du har fyllt i själv. Om du inte har tillgång till alla delbelopp som nyckeltalet baseras på kan du ändra även dessa nyckeltal genom att låsa upp raden i flerårsöversikten. Vi rekommenderar att du så långt som möjligt gör ändringar genom att klicka på knappen Ändra/Komplettera nyckeltal eftersom rader som är upplåsta inte uppdateras med nya uppgifter vid en ny SIE-import eller då nytt räkenskapsår skapas.

Markera raden så den blir gulfärgad och tryck på den översta knappen (Bryter koppling för vald rad) som finns till höger om tabellen. Du kan därefter skriva in värdet direkt i cellen.

Notera: rader som är upplåsta uppdateras inte med nya uppgifter vid en ny SIE-import eller då nytt räkenskapsår skapas.

Återställa beräkning

För att få tillbaka den automatiska beräkningen markerar du raden och trycker på knappen Återställ beräkning.

Lägga till och ta bort rader

Använd knappen med grönt streck för att lägga till en blank rad. Den nya raden skapas alltid ovanför den rad som är markerad. Du kan då skriva in ett eget nyckeltal. Välj knappen med rött streck för att ta bort ett valt nyckeltal.

Beräkning av nyckeltal

Nyckeltalen beräknas av programmet baserat på nyckeltalsrader som finns på varje konto i avsnittsindelningen för resultat- och balansräkningen.

Om uträkningen av ett nyckeltal inte stämmer ska du i första hand kontrollera att alla konton har rätt nyckeltalsrad vald.

Om ett konto saknar nyckeltalsrad får du följande meddelande i bokslutskontrollen.

Vill du se vilka rader som ingår i beräkningen av ett visst nyckeltal så kan du gå till menyn Analys, Nyckeltalsanalys, Nyckeltal (BAS).

Tryck sen på F1-tangenten för att komma till sidhjälpen där du får information om alla nyckeltal.

När du klickar på länken för ett visst nyckeltal får du upp en sida som visar nyckeltalets innebörd och vilka rader det beräknas på.

Inställningar för granska/utskrift

Antal år som skrivs ut

Du kan visa nyckeltal för totalt fem år, fyra om du arbetar med K2.

Visa NEG istället för negativt värde

Genom att bocka i den här rutan ersätts ett negativt procentvärde med ordet NEG eller vad du väljer att skriva i rutan. Det syns endast i granskningsläget/utskrift. Tittar du i flerårsöversikten så ser du fortfarande det faktiska värdet.

Ändra nyckeltalens ordning

Markera en rad och flytta den upp eller ned med hjälp av pilarna om du vill ändra i vilken ordning nyckeltalen visas.

Definitioner av nyckeltal

Bocka för rutan om du vill att texten ”För definitioner av nyckeltal, se Redovisnings- och värderingsprinciper” ska skrivas ut precis nedanför flerårsöversikten. Själva definitionerna hittar du bland redovisningsprinciperna.

Under Årshandlingar, Uppgifter till Årshandlingar, Redovisnings- och värderingsprinciper kan du läsa
definitionerna av nyckeltalen.

Tänk på att de nyckeltal som är manuellt inlagda i flerårsöversikten inte får någon koppling till definitionerna. Vill du skriva in en egen definition får du i så fall ta bort bocken i rutan för automatisk uppdatering.

Benämning på beloppsformat

Nyckeltalen skrivs alltid ut i tusental kr. Längst ned på sidan kan du ändra hur detta ska anges. Det går även att skriva in ett eget val.