Bokslut - Konvertering av kontoplan

Om bokslutet föregående år använde kontoplanen BAS 96 men det innevarande årets SIE-fil har en kontoplan för BAS 20xx behöver du konvertera kontoplanen i Bokslutsprogrammet innan du kan importera årets uppgifter.

Börja med att öppna bokslutsfilen för föregående år.

Skapa nytt år

Välj menyn Arkiv, Nytt räkenskapsår/Ny period.

Skapa ett nytt räkenskapsår.

Menyvalet konvertering av kontoplan

Öppna menyn Bokslut - Konvertering från BAS 96 - Konvertering av kontoplan.

Fel bakgrundskontoplan

OBS! Om alternativet Konvertering av kontoplan är grått har du en nyare bakgrundskontoplan. Byt i så fall först bakgrundskontoplan till BAS 96 under menyn Bokslut - Kontoplan.

Klicka på länken för bakgrundskontoplanen.

Välj bakgrundskontoplanen för BAS 96.

Inställningar för konverteringen

Bocka för Behåll gamla kontonamn om du har flera egna konton i din kontoplan. Bocka för Ta bort konton utan saldon, om flera av dina konton saknar saldon och du inte ska använda dem i bokslutet.

Konvertera konton

Du kommer nu till själva konverteringen. Alla konton konverteras inte automatiskt. De som inte konverterats skriver du in manuellt eller hämtar förslag från bakgrundskontoplanen med den svarta pilen.

Markera kontot du vill hämta och tryck på Överför.

När du är klar med alla konton trycker du på knappen Konvertera.

Du får en fråga om du vill skriva ut en konverteringstabell som visar de gamla kontonumren och vilka de bytts till.

Det som nu har konverteras är konton i saldobalansen för alla perioder som finns inlagt i bokslutsfilen samt anläggningsregistrets konton om det finns ett sådant.

Importera SIE-fil med årets uppgifter

När konverteringen är klar kan du importera en SIE-fil till bokslutet med det nya årets uppgifter. Även i SIE-filen måste kontoplanen vara enligt BAS 20xx.

Anpassa mallen för årsredovisningen

Du måste nu skapa om avsnittsindelningarna för resultat- och balansräkning i årsredovisningen så de baseras på den nya kontoplanen.

Välj menyn Årshandlingar, Hantera årshandlingsdokumenten, Skapa om årshandlingen.

I dialogen där du väljer mallpaket är det tomt.

Klicka på den svarta pilen och välj den mall du arbetar med i det här uppdraget. Då bockas avsnittsindelningarna för resultat- och balansräkning för. Tryck Ok för att skapa om dessa. Du får då korrekt indelning i årsredovisningen utifrån den nya kontoplanen.

Konverteringen är nu klar, du har läst in SIE-filen för året och anpassat mallen för årsredovisningen efter den nya kontoplanen.

Anpassa Resultat-och Balansrapport

Du kan även behöva skapa om Resultat- och Balansrapport. Klicka på menyn Bokslut, Avsnittsindelning rapporter, Välj Avsnittsindelning. Välja att bocka för Resultatrapport och Balansrapport som ligger under valet för Avsnittsindelningar. Där väljer du BAS 20xx. Klicka sedan på OK.