Capego Bokslut - Extra rader och summeringsrader i balansräkningen

I den här manualen beskriver vi hur du lägger till extra rader, rubriker och summarader i din balansräkning. Det fungerar på samma sätt i resultaträkningen. Hur du lägger till en extra rad där beskriver vi i manualen Extra rader och summeringsrader i resultaträkningen.

Tänk på att rubriker, delrubriker och summarader inte får läggas till eller slås samman i K2-regelverket, däremot får benämning på post anpassas om den bättre beskriver postens innehåll. I K3-regelverket är det tillåtet att lägga till rubriker, delrubriker och summarader.

Skapa rubrik och summarad

När man lägger in summeringar bygger det alltid på att man har en rubrik som man knyter summan till.
Totalsumma summerar alltid ända uppifrån toppen av balansräkningen på tillgångs- respektive skuldsidan, medan delsummor summerar endast från närmaste rubrik.

Ett exempel kan vara att du vill ha en summarad för Kassa och bank i K3-mallen.

Börja med att klicka in i fliken Årshandlingar. Välj att redigera balansräkningen genom att klicka på redigeringspennan. På bilden ser du att det saknas summeringsrad för Kassa och bank i K3-mallen.

Nu öppnas avsnittsindelningen för balansräkningen. Markera raden Kassa och bank, klicka på knappen med tre prickar, ändra Radtyp i årsredovisningen till Textrad.

Nästa steg är att du skapar en underrad till markerad rad - Kassa och bank. Du markerar raden Kassa och bank, klickar på ikonen lägg till rad och väljer "Som underrad till markerad rad".

Nu har det skapats en rad som heter "Rad utan text". Du döper den raden under Detaljuppgifter till "Kassa och bank".

Nu ska du koppla de konton som blev okopplade när du la till underrubriken till din nya rad Kassa och bank. Det gör du lättast genom att markera din nya rad Kassa och bank, öppna fliken Ej kopplade konton, markera de konton som ska kopplas till raden och dra och släppa med hjälp av musen. Du kan även använda dig av knappen Koppla.

Det sista steget du ska göra är att dölja den övre av raderna Kassa och bank och visa summan. Det gör du genom att markera Kassa och bank raden som är överst, klicka på ikonen med de tre prickarna och ändra "Radtyp i årsredovisningen" till Rubrikrad. Om du vill se summan ska du bocka för "Visa summarad" under Detaljuppgifter.

Nu har du lagt till en summarad för raden Kassa och bank och det ser ut så här i din balansräkning.