Capego Bokslut - BSJ Skattemässiga justeringar

Den här manualen beskriver översiktligt hur du fyller i bilagan BSJ Skattemässiga justeringar. På denna bilaga gör du de skattemässiga justeringarna. Bilagan för över uppgifter till bilagan för Periodiseringsfond och Skatteskuld/skattefordran.

TIPS! Om bolaget har försäljning av andelar, andelar i handelsbolag eller begränsning av ränteavdrag är ett tips att göra klart bokslutet så långt som möjligt så bara periodiseringsfond och årets skatt är kvar att bokföra och då göra en överföring till Capego Skatt eller Skatteprogrammet och där göra klar de skattemässiga justeringarna och därefter manuellt fylla i de poster på BSJ som berörs.

Punkt 1 och 2 Lämnade och mottagna koncernbidrag, N9 och schablonintäkt periodiseringsfonder mm

Vid punkt 4.4a och 4.6c om koncernbidrag avser det bidrag om ett moderföretag har lämnat till ett dotterföretag och bokats som en ökning av andelens redovisade värde, dvs bokförts över balansräkningen. Koncernbidrag som redovisas över resultaträkningen ska inte tas upp här eftersom det redan ingår i det redovisade resultatet.

Skattemässigt avdrag enligt blankett N9 Begränsning av ränteavdrag, hämtar du med fördel från deklarationsbilagan och ska fyllas i på den andra punkt 4.4b.

Beräknad schablonintäkt på kvarvarande periodiseringsfonder vid årets ingång (punkt 4.6a) och Uppräknat belopp vid återföring av periodiseringsfond (punkt 4.6c) hämtas automatiskt om bilaga 212A Periodiseringsfonder används. Om bilaga 212A inte används kan beloppen fyllas i manuellt.

Punkt 3 Avyttring delägarrätter

Beloppen till punkt 4.7 a och b hämtas med fördel genom att klicka på de blå pilarna. Du måste då ha bokfört vinst och förlust på olika konton. Beloppen till punkt 4.7 c-f beräknar du lättast i Capego Skatt eller Skatteprogrammet där det finns beräkningsbilagor som håller reda på bl a ”aktiefållan”.

Punkt 4 Andel i handelsbolag (inkl avyttring)

Beloppen till punkt 4.8 A och 4.8 c hämtas med fördel genom att klicka på de blå pilarna. Du måste då ha bokfört vinst/intäkt och förlust/kostnad på olika konton. Beloppen till punkt 4.8b och4.8d beräknar du lättast i Capego Skatt eller Skatteprogrammet på bilaga N3B Andel i handelsbolag.

Punkt 5 - Ink 2 punkt 4.9 – skattemässig justering av avskrivning byggnad

Vid punkt 5 återförs bokföringsmässiga avskrivningar på byggnader och de skattemässiga dras av (4.9 på 2S).
De bokföringsmässiga avskrivningarna kan hämtas från saldobalansen genom att klicka på den blå pilen och de skattemässiga avskrivningarna från bilaga 110A Rörelsebyggnader planenlig/skattemässig avskrivning.

Punkt 6-9 – diverse justeringar

Punkt 6 till 9 fylls i när de är aktuellt, djupare instruktion för respektive punkt hittar du i Skatteverkets vägledning Skatteregler för aktie- och handelsbolag SKV 294.

Punkt 10 Underskott

Om du bytt bokslutsprogram får du inte glömma bort att fylla i föregående års underskott i detta fält. Kommande år följer det med från år till år.

Punkt 4.14 a Outnyttjat underskott från föregående år exporteras till Capego Skatt och Skatteprogrammet. Däremot punkt 4.14 b och 4.14 c exporteras inte. I Capego Skatt och Skatteprogrammet finns det vid Punkt 4.14 b och c en fördjupningssida där det är lätt att hålla reda på underskottsbolag och när underskotten kan utnyttjas.

Överföring till Skatt

Följande poster som anges till vänster om beloppsrutan överförs till Capego Skatt och Skatteprogrammet:
4.4 a-b
4.6 a-c
4.7 a-b
4.8 a,c
4.9
4.10
4.12
4.13
4.14 a

Håller du muspekaren över fälten så ser du vilka SRU-koder som hör ihop med respektive fält.

Kontonummer

Kontonummerfältet gör så att bilagan automatiskt kan kopplas till en rad i bilageöversikten.
Default är kontot för skatteskuld 2510 föreslaget. Bilagan kopplas då till raden Skatteskulder. Om skattefordran, ändra konto.
Om du inte vill att bilagan ska kopplas till en rad, ta bort kontonumret.