Capego Bokslut - Byta från kontoplan BAS96 till BAS20xx

Mallar

Det finns inte stöd för BAS 96 i alla våra mallar. Exempelvis saknas stöd i de nyare mallarna för K2- och K3-regelverken från 2016 (det uppdaterade regelverket för K3: BFNAR 2012:1 samt det nya regelverket för K2: BFNAR 2016:10). Dessutom saknas stöd i de mallar som har tillkommit under de senaste åren, bl.a. Ideell förening, Stiftelse och Trossamfund.

Du får helt enkelt välja våra gamla mallar och anpassa dem så att de stämmer överens med de ändringar som har skett i regelverket sedan dess.

När du skapar upp ett helt nytt uppdrag med BAS 96 ser det ut som att det går att välja de nya mallarna, men om du väljer att starta igång uppdraget och sen öppnar sidan Ärendeinställningar igen är det tomt i rullistorna för mallarna.

Konvertering av kontoplan

Vi har inget stöd i Capego Bokslut för konvertering av kontoplan. Om du har bokslutsuppdrag i Capego Bokslut med BAS 96 och sen konverterar kontoplanen i redovisningsprogrammet måste du göra manuella justeringar i Capego Bokslut för att få det rätt.

Vad behöver man ändra, skapa om eller lägga upp igen?

Import av sie-fil

När man väljer att importera en sie-fil och svarar Ja på att importera föregående års saldon kommer man få upp en lista över konton som inte stämmer överens i kontroll vid import.

Därefter kommer man få upp nedan två meddelanden där man får klicka på JA och OK.

Ärendeinställningar

Efter import av sie-fil kommer man til sidan Ärendeinställningar som ser ut så här:

Där måste man ändra kontoplanstypen (inkl. uppdatera SRU-koder) samt årsredovisningsmallen innan man går vidare med bokslutet. Kontoplanen kan man ändra vid senare tillfälle men årsredovisningsmallarna går inte att ändra till annat än BAS96 om man inte ändrar direkt.

Första gången man klickar på pennan för att redigera mallarna finns det bara mallar för BAS96 att välja på. Klicka bara på OK. Då töms allting och man får klicka på pennan igen för att välja mallar enligt BAS20xx.

Det som skapas om är de mallar som skiljer sig åt, så som Resultat- och balansräkningen samt kassaflödesanalysen.

Bokslutsvyn

Där behöver man koppla föregående års konton till rätt rader manuellt.
Delade konton och rader tappar sin delning, så dessa får man göra om.

De bilagor som programmet inte hittar någon koppling till hamnar under Ej kopplade bilagor oh behöver kopplas manuellt. Vissa bilagor kopplas dock rätt automatiskt.

Anläggningsregistret

För anläggningsregistret måste man korrigera Konto- och avskrivningsinställningar, dvs. ta bort felaktiga rader och fylla i rätt kontonummer på de som ska vara kvar.

Efter det måste man öppna varje datablad och fylla i tillgångskontot igen för att det ska uppdateras.