Capego Bokslut - Dela rad eller konto

I menyerna framför rader och konton ges möjlighet att dela ett kontosaldo eller ett radsaldo. Ibland behöver man dela ett saldo till flera olika rader, hur du gör det kan du läsa om här.

Dela rad

För att dela en rad i årsredovisningen använder du funktionen "Omför belopp till annan rad" i Bokslutsvyn. Denna funktion fungerar endast i årsbokslut efter som det inte finns någon möjlighet att ange datum så delningen hamnar alltid på årsbokslutsdagen.

Som exempel gör vi här en delning av raden Kundfordringar. Det är inte helt ovanligt att det finns kundfordringar till koncernbolag och de ska då brytas ut till årsredovisningsraden Fordringar hos koncernföretag.

När du klickat på "Omför belopp till annan rad", som du får fram genom att klicka på menyknappen till höger om årsredovisningsraden eller genom att högerklicka på raden, får du upp nedanstående vy.

Du väljer först vilken rad du vill flytta belopp till och sen fyller du i beloppen som ska flyttas. Du får fram alla rader som det är möjligt att flytta till genom att klicka på rullisten som är markerad med en pil på bilden ovan. I exemplet är raden "Fordringar hos koncernföretag" vald och beloppet 50 000 kr ifyllt både för Utgående balans och Ingående balans. Du kan givetvis ha olika belopp på IB och UB eller belopp bara på IB eller UB.

Dela konto

För att dela ett konto i årsredovisningen använder du funktionen "Dela konto" i Bokslutsvyn.

Som exempel gör vi här en delning av kontot 1931 Checkräkningskonto som har ett negativt IB. Det är inte helt ovanligt att det finns tillgångskonton som har ett negativt IB eller UB och de ska då flyttas till en skuldpost i årsredovisningen, i detta fallet är det ett bolag som följer K2-regelverket och flyttar det negativa IB-saldot till raden Checkräkningskredit (Långfristiga skulder).

När du klickat på "Dela konto", som du får fram genom att klicka på menyknappen till höger om kontoraden eller genom att högerklicka på kontot, får du upp nedanstående vy.

Du väljer först vilken rad du vill dela/omföra belopp till och sen bockar du för att du vill flytta allt för IB som du ser på bilden ovan. Du får fram alla rader som det är möjligt att flytta till genom att klicka på rullisten som är markerad med en pil på bilden ovan.

På nedanstående bild ser du ett annat vanligt exempel på när det är bra att kunna dela ett konto. I årsredovisningen ska du särredovisa den kortfristiga delen av en långfristig skuld. Du behöver då inte göra någon bokföringsorder på det utan kan välja att dela konto och flytta den kortfristiga delen till raden Övriga skulder till kreditinstitut (kortfristiga skulder), då skapas raden Övriga skulder till kreditinstitut upp som ligger som en kortfristig skuld i årsredovisningen.