Capego Bokslut - Funktionsindelad resultaträkning

Denna manual beskriver hur du kan upprätta en funktionsindelad resultaträkning med utgångspunkt från den kostnadsslagsindelade.

Välj Årshandlingar och redigera knappen för resultaträkningen.
Lägg till rader för
•    Kostnad såld vara
•    Försäljningskostnader
•    Administrationskostnader
•    Forsknings- och utvecklingskostnader (om den används)
Klicka på knappen nedan för att lägga till en rad. Svara Ja på att du vill att den ska hamna efter markerad rad.

En ”Rad utan text” läggs till. Markera raden och skriv in benämningen på fliken Detaljuppgifter längre ner.

Gör motsvarande för övriga rader. Dessa ska hamn under rubriken Rörelsens kostnader. Markera raden Råvaror och förnödenheter när du lägger till raderna.

Eftersom rader utan belopp inte skrivs ut behöver du inte ta bort raderna som inte kommer att användas.
Ändra benämning på summaraden ”Summa utan text” och skriv in Bruttoresultat.

Stäng Avsnittsindelningen för resultaträkningen och växla till Bokslutsvyn. Välj att titta på Resultaträkningen.

Om du har en fördelningsnyckel i Excel så beloppen som ska fördelas är framräknade är det lämpligast att flytta alla konton till en och samma rad, förslagsvis Handelsvaror, om alla 4xxx-konton har kopplats till den raden.
Markera konton under Övriga externa kostnader och dra upp dem till Handelsvaror. Du kan markera många konton genom att hålla ner Shift-tangenten.
Gör sedan samma med alla konton under Personalkostnader och Avskrivningar.

Markera Handelsvaror och högerklicka. Välj att Omföra belopp till annan rad och för om belopp till raden Kostnad såld vara enligt fördelningsnyckeln.

Markera Handelsvaror igen och högerklicka och omför belopp till Försäljningskostnader osv.

Granska sedan resultaträkningen i årshandlingen. Om du vill ta bort delsumman för rörelsens kostnader, välj att redigera resultaträkningen. Markera rubriken Rörelsens kostnader och bocka ur Visa summarad på fliken Detaljuppgifter.

Överföring till inkomstdeklaration av en funktionsindelad resultaträkning

Eftersom man inte kan lämna inkomstdeklarationen med en funktionsindelad resultaträkning så fungerar inte den automatiska överföringen från Capego Bokslut till Capego Skatt. Du kan lägga till "Fält på deklarationen" på de rader som du har lagt till i resultaträkningen genom att välja Ändra rad

och därefter klicka på sökfunktionen på raden "Fält på deklarationen". Det kommer då upp en lista på alla valbara fält. OBS, tänk på att du troligen även behöver göra manuella justeringar för att få resultaträkningen i inkomstdeklarationen rätt eftersom den inte kan lämnas funktionsindelad.

Du kan även välja att fylla i resultaträkningen i Capego Skatt manuellt.