Capego Bokslut - Komponentindelning av anläggningstillgångar

Enligt K3-regelverket är komponentavskrivning obligatorisk. Komponentavskrivning innebär att de materiella anläggningstillgångarna i företaget ska delas upp i olika komponenter och skrivas av över sina respektive nyttjandeperioder. I anläggningsregistret finns en funktion för att dela in befintliga anläggningstillgångar i komponenter. Vill du lägga till ytterligare en komponent till en anläggningstillgång går det också bra. När du lägger upp en helt ny tillgång som ska komponentindelas beskriver vi arbetsgången för det i manualen Komponentindelning ny tillgång

Komponentindelning befintlig komponent

På databladet för anläggningstillgången klickar du på knappen Komponentindelning när du ska dela upp en befintlig anläggningstillgång på olika komponenter.

Komponentindel knapp

Du gör fördelningen i dialogen du får upp.

Summan IB ack. avskrivningar måste stämma med de faktiskt bokförda. Dialogen går inte att stänga förrän det stämmer. Om du väljer att fördela IB ack. avskrivningar enligt den angivna fördelningsprocenten fördelas även IB ack. avskrivningar jämt och summan kommer att stämma. Om komponenternas anskaffningsdatum skiljer sig åt då du gör fördelningen och du väljer att IB ack. avskrivningar ska räknas om enligt angivet anskaffningsdatum och nyttjandeperiod måste du ändra IB ack. avskrivningar manuellt så de stämmer med de faktiskt bokförda.

OBS! Tänk på att justera IB ack avskrivningar så att komponenten är slutavskriven om tillgången är äldre och avskrivningstiden är slut. Om du lägger om en tillgång som är anskaffad år 2000 och någon av komponenterna har nyttjandeperiod som är t ex 15 år måste ack avskrivningar anpassas så att den är samma som anskaffningsvärdet. Programmet gör inga avskrivningar framåt även om den inte är slutavskriven. Programmet tittar bara på anskaffningsdatum i förhållande till nyttjande period när den beräknar avskrivningar.

Komponenterna läggs upp på separata datablad men med samma inventarienummer.

Lägga till ny komponent

Vill du lägga till en komponent till en redan komponentindelad anläggningstillgång sätter du en bock i rutan vid knappen Komponentindelning. Då får du upp en dialog i vilken du kopplar ihop den nya komponenten med den befintliga anläggningstillgångens inventarienummer.

Lägg till komponent

Försäljning av hel fastighet

När man säljer en hel fastighet måste man göra en försäljning komponent för komponent.

Rapport

Du kan skriva ut en rapport över komponentindelningarna via rapportgeneratorn. Du hittar den under Förteckningen eller via menyknappen och sen Rapporter. Markera de fält du vill ha med i rapporten och klicka på pilknapparna i mitten för att lägga in dem i rapporten.

Exempel:

I rapportgeneratorn väljer du sedan fliken Inställningar för kolumner. Där markerar du respektive beloppskolumn och bockar för ”Delsumma vid gruppering”.

Därefter klickar du på fliken Övriga inställningar och bockar för att du vill ”Gruppera komponenter”.