Capego Bokslut - Månadsavskrivning

Det finns två varianter av månadsavskrivningar. Den enklare varianten av månadsavskrivning fungerar på följande sätt. Varje datablad har ett fält som heter Månadsavskrivning under kolumnen för avskrivningar till höger på sidan.

Månadsavskrivning

Månadsavskrivningen beräknas genom att årets avskrivning divideras med antal månader i räkenskapsåret alternativt, om tillgången är anskaffad under räkenskapsåret, med antal månader mellan anskaffningstillfället och räkenskapsårets slut.

Om du istället vill att månadsavskrivningen ska beräknas på samma sätt som de planenliga avskrivningarna som görs per räkenskapsår sätter du en bock vid Arbeta med månadsavskrivningar på sidan för Konto- och avskrivningsinställningar.

Fältet Månadsavskrivning försvinner då på databladet och en knapp som heter Visa månadsavskrivningar visas istället.

Månadsavskrivning knapp

För att räkna fram månadsavskrivningar framåt i tiden måste du byta till nästa period. Det gör du också under Konto- och avskrivningsinställningar. Klicka på knappen Byt till nästa period. Du kan även skapa en kontering av månadens avskrivning under menyknappen och Bokför månadsavskrivning.

Under samma meny kan du också ta fram rapporterna Månadsavskrivning och Månadens redovisade värde.