Capego Bokslut - Periodbokslut för kvartal, tertial och halvår

När du öppnar ett periodbokslut kan du även välja att göra bokslutet för två månader, kvartal, kvartalsmoms, tertial och halvår. Det fungerar både i bokslutsvyn och i analysmodulen.

OBS! När du öppnar ett periodbokslut styr inte valet av periodicitet på klientkortet bokslutsvyn utan du väljer periodicitet även i bokslutsvyn.

Bokslutsvyn

I bokslutsvyn väljer du vilken periodicitet du vill använda i rullisten som du ser på bilden.

Det går att välja kvartal var tredje månad, kvartalsmoms, tertial var fjärde månad osv. I ovan exempel är räkenskapsåret brutet, 2021-05-01 – 2022-04-30 och kvartalsbokslut för juni (kvartalsmoms) har valts. Du kan dock även välja att jämföra för månaden och två månader utan att behöva stänga uppdraget.

Perioderna utgår från räkenskapsåret på ditt årsbokslut. Har du ett bokslut som har första månaden i maj så blir ditt första kvartal maj-juli osv. Tänk även på att första månaden räknas som en hel månad även för nybildade bolag.

När du väljer kvartalsmoms är det alltid perioderna mars, juni, september och december som skapas upp oberoende av vilket räkenskapsår du har. Detta för att kunna upprätta periodbokslut som följer Skatteverkets redovisningsperioder för kvartalsmoms.

Om man bortser från Kvartalsmoms så kan du månad 1 i räkenskapsåret bara välja Månad, månad 2 kan du välja Månad och Två månader osv, här följer en lista på vilka perioder du kan välja i respektive månad.

Förlängt och förkortat räkenskapsår

Har du ett förlängt eller ett förkortat räkenskapsår blir jämförelse perioderna för år 2 inte samma som perioderna för år 1. T ex har du ditt första räkenskapsår som sträcker sig från november år 1 till december år 2 (211101-221231) och det andra räkenskapsåret är 230101-231231. Kvartal 1 för första räkenskapsåret är då nov-jan och när du gör det första kvartalsbokslutet år 2 som är jan-mars jämförs det då med första kvartalet i år 1 som är nov-jan.

Analysmodulen

I Analysmodulen kan du i Rapporteringsvyn välja att ta fram en Resultatrapport eller Balansrapport för Månad, Två månader, Kvartal, Kvartalsmoms, Tertial eller Halvår. På bilden ser du hur det ser ut om du väljer en Resultatrapport för kvartal 2. Precis som i bokslutsvyn kan du byta periodicitet utan att gå ur ärendet.