Capego Bokslut - Redovisningsprinciper

Programmet ger förslag på texter i redovisningsprinciperna baserat på vilken årsredovisningsmall det är du använder. Behöver du lägga till eller justera text gör du det enkelt på uppgiftssidan till principerna på fliken Årshandlingar.

Arbeta med redovisningsprinciperna på två olika sätt

Du kan jobba med redovisningsprinciperna på två sätt:

1. Klicka på redigera-knappen för respektive princip. Du kommer då direkt in på den uppgiftssida där du ska redigera. Stäng sedan redigeringssidan och gå vidare till nästa redovisningsprincip och gör likadant.
  2. Du kan också redigera alla principer på en och samma gång. Växla mellan de olika principerna i uppgiftsträdet och stäng redigera-dialogen först när du är klar med alla ändringar.

Att redigera texter

Håll musmarkören ovanför texten i redovisningsprinciperna och klicka på redigeringsknappen för att komma in och redigera texten du vill ändra.

Redovisningsprinciperna består av olika delar vilka du ser i trädvyn till vänster nedan.
Markera den del du vill ändra och gör ändringen till höger. Det är bara de delar som är förbockade som skrivs ut. Saknar du någon sida kan du alltid lägga till en egen sida genom att klicka på ikonen med det gröna plustecknet.

Textinmatningssidor

De flesta uppgiftssidorna består av ordbehandlare där du skriver in de texter du vill ha. Det tjocka svarta strecket längst ner på sidan indikerar hur stort avstånd det blir till nästa avsnitt. Så du styr alltså styckesindelningen direkt på inmatningssidorna och kan enkelt lägga in flera tomrader efter ett stycke genom att trycka på Enter på tangentbordet ovanför det svarta strecket. Det finns också andra redigeringsmöjligheter så som att göra text fetstilt eller byta teckensnitt.

Du har också en hjälptext till de flesta delarna som ingår i redovisningsprinciperna. Hjälptexterna anpassas till det regelverk du har valt.

Andra typer av sidor

På sidorna Avskrivning per post anger man avskrivningstid för immateriella respektive materiella anläggningstillgångar. Följer du K2-regelverket ska avskrivningstiden anges i år, i annat fall i %. Tryck Enter på tangentbordet för att lägga till fler rader efter sista raden och på Insert för att lägga till en rad mellan de föreslagna.

Allting du fyller i för de olika delarna till redovisningsprinciperna ligger kvar till nästa år.

Ändra ordning på principerna

Det går att ändra ordning på principerna. Det gör du genom att markera en princip i trädvyn till vänster och håller ner vänster musknapp. Dra sedan till önskad plats och släpp vänster musknapp.

Om du flyttar en rubrik som har underrubriker, dvs en gul mapp får du en Ja/Nej fråga med lydelsen: ”Vill du flytta xxxx efter yyyy? Välj nej, för att istället lägga xxxx under yyyy.

Svara Ja om du vill att stycket du flyttar ska hamna efter rubriken du markerar när du släpper. Svara Nej om du vill att det ska vara en underrubrik till rubriken i stället.