Capego Bokslut - Skattereduktion grön el och inventarieinköp 2021

På bilaga 2510 finns en egen rad för skattereduktion med en fördjupningsspade där du kan fylla i underlagen för skattereduktion. Detta gäller för aktiebolag, har du en enskild firma eller handelsbolag hanteras dessa reduktioner direkt i inkomstdeklarationen.

När du klickar på fördjupningsspaden kommer du till nedanstående vy. Du fyller i underlagen för skattereduktion, i detta exempel 15 000 kWh och 5 000 000 kr. Om du inte kan utnyttja hela skattereduktionen för inventarieinköp behöver du även klicka på knappen Uppdatera. Underlaget för skattereduktion på investeringar som du inte kan utnyttja får du spara till nästkommande räkenskapsår. Skattereduktionen för investeringar gäller bara investeringar gjorda under år 2021. På Skatteverkets hemsida kan du läsa mer om vad som gäller enligt denna lag.

I nedan exempel finns det inte utrymme till mer än 138 754 kr i skattereduktion, vilket fylls i automatiskt om du klickar på Uppdatera (som du ser på den andra bilden). Du kan även fylla i beloppet själv i rutan för årets skattereduktion. Programmet överför hela underlaget till deklarationen även om du inte kan utnyttja hela beloppet. Skatteverket får på så sätt möjlighet att upplysa om sparat underlag i nästa års inkomstdeklaration. Både Capego Bokslut och Capego Skatt kommer att hjälpa dig att komma ihåg outnyttjat underlag vid nästa års bokslut/deklaration.

Det är underlagen för skattereduktion som överförs till inkomstdeklarationen. På den övre bilden ovan är beloppen som överförs markerade med röda pilar.

På bilaga 2500 (som skapas upp automatiskt när du skapar bilaga 2510) ser du den totala skatten. Även om du har ett underskott kan skattereduktionen användas mot fastighetsskatt/avgift. Den totala skattereduktionen som beräknas i fördjupningsdialogen överförs till en egen rad på bilaga 2500, på detta sätt får du ett bra underlag som du kan stämma av mot skatteberäkningen när du gör din inkomstdeklaration.

Även om bolaget har underskott och skattereduktionen utnyttjas mot fastighetsskatt/avgift kommer konteringen att göras mot konto 8910 i kredit. Vill du kontera på annat sätt så får du ändra detta manuellt. Tänk då på att om du t ex krediterar kontot för fastighetsskatt måste du ta hänsyn till denna minskade kostnad i skatteberäkningen för att få ett korrekt underskottsavdrag.

När årets skatt bokförs direkt från bilagan och skattereduktion utnyttjas bruttoredovisas detta. På så sätt kan du enkelt stämma av årets skatt och skattereduktionen i huvudboken, se exempel.