Capego Bokslut - Snabbinmatning

Om det finns en förteckning över samtliga anläggningstillgångar i t.ex. Microsoft Excel kan du på sidan för snabbinmatning klistra in uppgifter med hjälp av funktionen kopiera och klistra in.

Det är viktigt att kolumnordningen i Microsoft Excel är densamma som i snabbinmatningen samt att inventarienumret är unikt för varje anläggningstillgång. Vill du ändra ordning på kolumnerna klickar du i huvudet på kolumnen och drar den till önskad plats. Det går även att kopiera en kolumn i taget.

Du kan ändra storlek på kolumnerna genom att föra markören över ”skarven” mellan kolumnerna i huvudet och klicka och dra till önskad storlek.

Klicka på knappen Kolumner längst ner för att välja eller ta bort kolumner. Observera att vissa kolumner måste finnas och att dessa inte går att välja bort. Dessa är markerade med en *.

Om inget inventarienummer anges sätts det till anläggningstillgångens löpnummer. Löpnummer är ett nummer som sätts av programmet som inte går att ändra. En anläggningstillgång har alltid ett inventarienummer och ett löpnummer.

På sidan för snabbinmatningen kan du även mata in information för nya inventarier. När posten är klar för att föras över till databasen, kryssar du i rutan till vänster om raden. För att överföra en eller flera inventarier klicka på knappen Överför.

Efter att du har tryckt på Överför kan du granska dina tillgångar genom att välja Förteckning och titta på respektive datablad för tillgången. Där ser du hur den planenliga avskrivningen har beräknats. Det är inte helt ovanligt att du behöver justera det äldsta årets avskrivning för att få den ackumulerade avskrivningen att stämma mot bokförda värden.

Ackumulerade avskrivningar beräknas per dag för det år som är anskaffningsåret om du inte gjort någon annan inställning för det under Konto-och avskrivningsinställningar. Har du gjort inställning per månad så beräknas avskrivning efter antal dagar i månaden så månadsavskrivningen blir olika stor beroende på vilken månad du är i.