Capego Bokslut - Utnyttjade fondmedel, uppskrivning, bidrag, nedskrivning

Dessa funktioner hittar du på anläggningstillgångens datablad, sidan 2.

Till höger på sidan två fyller du i uppgifter om du har utnyttjat fondmedel, gjort upp- eller nedskrivning eller fått bidrag.

Övrigt

Utnyttjade fondmedel

Om du har utnyttjat investeringsfond eller liknande fond, för vilken avsättning tidigare gjorts i redovisningen ska du ange beloppet här. Detta förs sedan över till beräkning av skattemässig avskrivning på bilagorna 1000 eller 1200.

Ange alltid datum i kolumnen Datum när fondmedel utnyttjats. Det styr när beloppet eventuellt ska komma med på bilagorna 1000 eller 1200.

Ange även konto för fondmedel i kolumnen Konto. Kontot med saldo kommer med på kontosammanställningen.

Uppskrivning

Har du gjort en uppskrivning på din tillgång ska du skriva in beloppet i detta fält. Beloppet kommer att öka avskrivningsunderlaget med motsvarande belopp. Vid uppskrivning ska avskrivning ske på planenligt restvärde vid året för uppskrivning plus uppskrivningen.

Summan av planenligt restvärde och uppskrivning ska fördelas på de år som är kvar på den planmässiga livslängden för att få fram årets planenliga avskrivning. I en ruta längre ner ser du även årets avskrivning på uppskrivningen.

Uppskrivning

Du kan bara göra en uppskrivning per tillgång i anläggningsregistret i Bokslut. Vill du göra ytterligare en uppskrivning på samma tillgång, får du utrangera tillgången och lägga upp tillgången på ett nytt löpnummer.

Ange alltid datum i kolumnen Datum när uppskrivning sker. Det styr vilket år de planenliga avskrivningarna ska öka.

Bidrag

Har bidrag för investeringar erhållits ska det matas in på detta fält. När du skriver in ett belopp i fältet Bidrag kommer en ruta upp där du ska ange om bidraget ska minska avskrivningsunderlaget eller om det endast ska påverka överavskrivningarna. Vilket val du har gjort står sedan efter texten Bidrag.

Bidrag

Väljer du att det ska minska avskrivningsunderlaget kommer programmet att minska anskaffningsvärdet med bidraget och lägga beloppet på fältet Avskrivningsunderlag på sidan ett.

Vill du att bidraget ska påverka underlaget för överavskrivningar kommer det inte att påverka avskrivningsunderlaget. I stället förs beloppet över till beräkningen av den skattemässiga avskrivningen på bilagorna 1000 eller 1200.

Ange alltid datum i kolumnen Datum när bidrag erhållits. Det styr när bidragen ska komma med på bilagorna 1000 eller 1200.

Ange även konto för bidraget i kolumnen Konto. Om du har ett bidrag som påverkar anskaffningsvärdet kommer kontot med saldo med på kontosammanställningen.

Nedskrivning

Om värdet på en materiell eller immateriell anläggningstillgång understiger tillgångens bokförda värde ska en nedskrivning göras under förutsättning att värdenedgången är bestående.

Ange alltid datum i kolumnen Datum för när nedskrivning sker. Det styr på vilken rad bland de planenliga avskrivningarna nedskrivningen ska komma.

I kolumnen Konto anger du resultatkontot för nedskrivningen. Kontot med saldo kommer med på kontosammanställningen.

Om en tidigare gjord nedskrivning inte längre är motiverad kan den i normalfallet återföras. En ny bedömning av värdet på tillgången måste göras. Ange datum för när återföring av nedskrivning sker. Det styr på vilken rad bland de planenliga avskrivningarna återföringen av nedskrivningen ska komma.

Nedskrivning

Du kan bara gör en nedskrivning per tillgång i anläggningsregistret i Bokslut. Vill du åter göra en nedskrivning på samma tillgång, får du utrangera tillgången och lägga upp tillgången på ett nytt löpnummer. Återföringen påverkar årets resultat.