Capego Koncern - Byte från Koncern (lokalt installerad) till Capego Koncern

Om du tidigare har använt Wolters Kluwers lokalt installerade Koncernprogram går det inte att importera dina koncernfiler till Capego Koncern. Capego Koncern är fullt integrerad med Capego Bokslut och hämtar värden därifrån. Du kommer därför behöva lägga in dina förvärvsanalyser, justeringar i avsnittsindelningen och dina manuella värden i koncerntablåerna igen.

Du kan börja direkt med det år för vilket du skall göra koncernredovisning. Du kan mata in jämförelseåret manuellt i årets koncernredovisning direkt i koncernmodulen.

När du skall göra koncernredovisning i Capego startar du med att öppna moderbolagets bokslut. Det är bra om du är klar så långt som möjligt och helst har skapat noterna för moderbolaget. Om du gjort dotterbolagens bokslut i Capego skall även dessa helst vara klara. I ärendeinställningar anger du att företaget är ett moderbolag. Du kan då starta guiden för att lägga upp koncernredovisningen med knappen.

Om du har koncernföretag där du skall mata in saldon manuellt eller via textfil behöver dessa läggas upp med namn, org.nr. och klientnr i Capego. Du kan då lägga till dessa i koncernguiden och mata in saldon manuellt i koncernmodulen.

När du gått igenom koncernguiden och kommit in i koncernmodulen behöver du göra följande:

1. Om det finns koncernföretag som du matar in manuellt, mata in värden på saldosidan för dessa företag.
  2. Anpassa avsnittsindelningarna på samma sätt som de var när du jobbade i det lokalt installerade koncernprogrammet. Dra konton till rätt rader, lägg till egna rader mm.
  3. Fyll i beräkningsbilagorna Förvärv/avyttring, Förvärvsanalys och Över/undervärden från de bilagor du upprättat i det lokalt installerade koncernprogrammet.
  4. Interna fordringar och skulder samt internförsäljning fyller du i som vanligt men med nya uppgifter för det aktuella räkenskapsåret.
  5. Fyll i eventuella manuella värden från föregående år i koncerntablåerna som skall vara med i år.
  6. Fyll i föregående år i koncerntablåerna från förra årets koncernredovisning.

Därefter kan du arbeta vidare med din koncernredovisning precis som tidigare år. Capego  Koncern ser likadan ut som tidigare. Det är tekniken bakom samt integrationen med Capego Bokslut som är annorlunda.