Capego Koncern - Förvärv/Avyttringar

I Beräkningsbilagorna under respektive företagsmapp finns sidor för Förvärvsanalys. Förvärvsanalys måste fyllas i oavsett om dotterbolaget är förvärvat eller bildat. Inga automatiska elimineringar av andelar görs om förvärvsanalysen inte är ifylld.

Klicka på Förvärv/Avyttring datum och typ av händelse fylls i automatiskt utifrån det som är ifyllt vid importen. Antal andelar blir automatiskt 100 och är ägarandelen lägre än 100% behöver du justera det här. Fyll i förvärvspriset. Om ett bolag är bildat av moderbolaget anges beloppet för aktiekapital som inköpspris.

Klicka sedan på knappen Gå till Förvärvsanalys.

Avyttring dotterbolag

När moderbolaget har avyttrat/sålt ett dotterbolag så lägger du till en händelse på fliken för Förvärv/Avyttring på det aktuella dotterbolaget.

I vårt exempel har vi lagt in en avyttring per 210701, 80% har sålt (hela innehavet) för 1 000 000 kr. När alla fälten är ifyllda kommer den nedre vyn fram och du får fylla i värden i de gula rutorna (längre ner i manualen beskriver vi var du hittar det som ska fyllas i i rutorna).

Andelen kommer att försvinna från moderbolagets bilaga Andelsinnehav automatiskt. I koncernen får du lägga in resultatet från ovanstående beräkning manuellt i koncerntablån. Dels i resultattablån på raden Resultat från koncernbolag och del i balanstablån under raden Annat eget kapital inklusive årets resultat genom att göra en fältanteckning som du ser på bilden. Detta görs för att få bort beloppet från Årets resultat längts ner i koncerntablån. På raden Annat eget kapital... blir summan noll.

Underlag till vyn Avyttring av dotterbolag

Du hittar lättast underlagen till de gula rutorna ovan i föregående periods koncernbilagor för aktuellt dotterbolag. På bilagan Elimineringar fliken Elim i balansräkning samt på bilagan Över-/undervärden har vi på bilderna nedan markerat aktuella poster. I vårt exempel är försäljningen 1a dagen på räkenskapsåret och där finns inget resultat att fylla i här.

Vid försäljning under räkenskapsåret

Vid import av bokslutssaldon till saldosidan för det sålda dotterbolaget är det hela årets saldon. Vid försäljningen under räkenskapsåret behöver du gå in manuellt i koncerntablåerna och boka bort den del av varje saldo i resultattablån som avser tiden efter försäljningstidpunkten samt alla saldon i balanstablån. Viss del av bokslutssaldona ska ju påverka koncernen (den del som var före försäljningstillfället). I dessa fall kan det vara lättare att inte importera saldobalansen och istället justera manuellt i resultattablån för den del av resultatet som ska påverka koncernen.