Capego Koncern - Internförsäljning och internvinster i lager

Beräkningsbilagan för internförsäljning och internvinster hjälper dig att match interna inköp med interna försäljningar samt beräkna Internvinster i lager. Bilagan består av två flikar. Det finns en beräkningsbilaga för varje koncernföretag. Arbeta med ett bolag i taget.

Fliken Internförsäljning

När du öppnar bilagan kommer du till fliken Internförsäljning. Klicka på droplisten för att välja om det är ett inköp eller en försäljning. Välj till/från vilket företag i droplisten och ange belopp. Du kan även fylla i en förklarande text om du vill. Är försäljningen/kostnaden i utländsk valuta kan du välja att använda kolumnen Lokal valuta.

Du ser vilket företags bilaga du är inne på i fältet Företag och de företag som visas i droplisten "av/till följande bolag" är övriga företag i koncernen.

Det som du fyller i på respektive bolags bilaga elimineras automatiskt i koncerntablån.

Fliken Internvinst i lager

Den andra fliken i bilagan är Internvinst i lager. Internvinst i anläggningstillgångar behandlas inte av programmet.

Om du använde programmet för att eliminera utgående internvinster/-förluster föregående period/år, har utgående företag/%/lager/belopp automatiskt flyttats till fältet.

De behöver endast fyllas i manuellt om:

1. Det är första gången koncernredovisning görs i detta program för den aktuella koncernen.

2. Det var något fel i elimineringen av utgående internvinst/-förlust i föregående period/år, som måste rättas till.

Fyll i Koncerninterna vinster/förluster i lager i slutet av perioden.

När koncernredovisning upprättas ska samtliga internvinster i varulager elimineras, i enlighet med Årsredovisningslagen 7 kap 13 § samt RR 1:00 punkt 13. Internvinster (och –förluster) uppkommer vid intern försäljning mellan koncernföretag. Den internvinst som elimineras är dels den som finns kvar i varulager vid periodens slut, och dels den som fanns vid perioden början. Internvinster som uppstår för varor som under perioden sålts vidare till ett företag utanför koncernen behöver inte justeras speciellt, utan hanteras via eliminering av internförsäljning.

Sammanställning internvinster

I bilagan Sammanställning Intern försäljning och internvinster flik Internvinster i lager får du en sammanställning över ingående/utgående internvinster/förluster i lager som du har fyllt i.

Det som automatiskt räknas fram i kolumnen Utgående internvinster/förluster kommer automatiskt med i koncerntablån.