Capego Koncern - Redovisa endast övervärde i förvärvsanalys utan att få med goodwill

I förvärvsanalysen räknar programmet ut goodwill som en restpost om förvärvspris är högre än eget kapital vid förvärvet. Om det inte skall vara goodwill utan ett identifierat övervärde, lägger man till det med knappen Nytt övervärde. En skillnad mellan goodwill och övervärde är att det för övervärde även skall tas upp en uppskjuten skatt. Om man endast tar beloppet på goodwill och lägger det på raden övervärde kommer det då att bli ett restbelopp på goodwill som avser skatten på övervärdet.

Formel för omräkning av goodwill till övervärde

Om hela beloppet på goodwill skall räknas om till övervärde kan du använda denna formel: GW/(1-S)=ÖV. GW=Goodwill. S=skattesats. ÖV=Övervärde. Beloppet som räknas fram i formeln läggs på raden Övervärde och något restbelopp kommer då inte att läggas på raden goodwill eftersom en skatt räknas fram på övervärde men inte på goodwill.

I detta exempel är goodwillen 100 000 kr (GW) och skatten 22% (S).

I exemplet finns det bara ett övervärde på Inventarier, du räknar fram övervärdet inkl uppskjuten skatt med formeln GW/(1-S)=ÖV.

100 000 / (1-0,22) = 128 205 kr

Klicka på Nytt övervärde välj där Inventarier och skriv in beloppet 128 205. Nu finns inget goodwillvärde kvar.