Capego Skatt - Ackumulerad inkomst

Skatteverkets information om ackumulerad inkomst

En ackumulerad inkomst är en inkomst som hänför sig till minst två år men som beskattas vid ett tillfälle. På grund av att den statliga skatten är progressiv och ökar vid stigande inkomst, kan inkomsten medföra en högre skatt än om den beskattats successivt under de år som den hänför sig till.

Ackumulerad inkomst i programmet

Klicka på knappen ”Kompletterande uppgifter” på skatteberäkningen och sedan knappen ”Ack. Ink/sjöinkomst” så kommer du till dialogen för ackumulerad inkomst.

Börja med att fylla i inkomsten som ska fördelas och hur många år som den hänför sig till. Det kan vara så väl framtida som förflutna år. För att programmet ska räkna med ackumulerad inkomst måste den inkomst du vill fördela vara lägst 50 000 kronor och att den överstiger skiktgränsen för statlig inkomstskatt med 50 000 kronor.

Därefter fyller du i den beskattningsbara inkomsten för tidigare år. Tänk på att du måste fylla i minst lika många år som inkomsten hänför sig till. Det gäller även om den fördelade inkomsten avser framtida fördelningsår.

Har du gjort de tidigare årens deklarationer i skatteprogrammet så kan du hämta de tidigare åren genom att klicka på knappen.

Flera inkomster att fördela
Programmet ger möjlighet att ange två inkomster som ska fördelas.

Om du anger två olika ackumulerade inkomster är det viktigt att du lägger in den inkomst som avser flest år som inkomst nummer 1.

Först beräknas genomsnitt nummer ett. Programmet summerar ihop alla beskattningsbara inkomster som har givits på sidan för underlag för ackumulerad inkomst samt beskattningsbar inkomst som inte ska fördelas. Därefter delas denna summa med antalet fördelningsår för inkomst 1.

Vid fördelning på tre till tio år justeras dessutom den genomsnittliga inkomsten med skillnaden mellan brytpunkten för året och tidigare år. Genomsnittlig beskattningsbar inkomst nummer två följer då genomsnitt ett är klart. Programmet beräknar först det så kallade årsbeloppet som är ackumulerad inkomst 1 delat med antalet fördelningsår för ackumulerad inkomst 1. Därefter beräknas genomsnittlig inkomst två, som är summan av genomsnittlig inkomst ett och årsbeloppet.

Resultat och jämförelse
Klicka på knappen ”Resultatsida ackumulerad inkomst” för att se hur den statliga skatten beräknats. Längst ner på sidan får du en jämförelse som visar den statliga skattens storlek beräknad enligt reglerna om ackumulerad inkomst jämfört med vanlig skatteberäkning.