Capego Skatt - Egenavgifter och särskild löneskatt

Skatteverkets sida för information om egenavgifter

Egenavgifter i programmet
Egenavgifterna redovisas på skatteberäkningen. Klickar du på spadknapparna framgår det detaljerade resultatet och hur beräkningen gjorts.

1          1

Underlagen för egenavgifter överförs automatiskt från deklarationen till skatteberäkningen. I vissa fall kan du själv behöva justera underlaget. Det gäller om någon del av din näringsinkomst inte ska ha fulla egenavgifter. Det kan t ex bero på likställighetsavtal eller att verksamheten påbörjades under förra kalenderåret.

Klicka på knappen ”Kompletterande uppgifter” längst upp på skatteberäkningen och därefter på knappen ”Egenavgifter/löneskatt” så kommer du till sidan där du kan justera underlagen.

1

Även anställningsinkomster överförs automatiskt från deklarationen. Dessa inkomster kan ha betydelse för sjukförsäkringsavgiften om du valt karensdagar. Den lägre sjukförsäkringsavgiften tillämpas inte på inkomster som ligger över 7,5 prisbasbelopp. Vid denna beräkning hamnar anställningsinkomsten i botten.

Pensionärer och särskild löneskatt
Den som vid ingången av beskattningsåret har fyllt 65 år betalar endast ålderspensionsavgift och personer som är födda 1937 eller tidigare inte betalar någon del av egenavgifterna.

På passiv näringsverksamhet och aktiv näringsverksamhet för personer som avlidit beräknas löneskatt med 24,26%.

Förlängda eller förkortade år
I undantagsfall får en fysisk person tillämpa förlängt räkenskapsår. Det gäller bland annat när man påbörjar eller avslutar näringsverksamheten. Om några avgifter skiljer sig åt mellan åren lägger vi till ett fält där inkomsterna fördelas mellan åren för att få en korrekt beräkning.

Karensdagar
På inmatningssidan finns fält för olika karens som överförs från ärendeinställningar.

Karensdagar påverkar sjukförsäkringsavgiften. Programmet räknar i normalfallet med att man inte anmält någon karenstid och då har man 7 dagars karen. Du kan ange hur många dagar du haft respektive karenstid. Tänk på att den lägre avgiften inte tillämpas på inkomster som ligger över 7,5 prisbasbelopp.

Det är Försäkringskassan som fattar beslut om karensdagar. Vill du ändra karensdagar ska ansökan ske hos Försäkringskassan.

Nedsättning egenavgifter
Egenavgifter för enskilda näringsidkare och fysiska personer som är delägare i handelsbolag får avdrag med 7,5 procent av avgiftsunderlaget för inkomst av aktiv näringsverksamhet, dock högst med 15 000 kronor per år. Som förutsättning för avdraget gäller att avgiftsunderlaget överstiger 40 000 kronor och att den avgiftsskyldige vid årets ingång har fyllt 25 men inte 65 år samt att avdraget uppfyller villkoren.

Nedsättningen medges automatiskt i programmet.

Regional nedsättning av egenavgifter
Personer som driver verksamhet i stödområde A och som inte bara betalar ålderspensionsavgift har rätt till regional nedsättning egenavgifter. Nedsättning uppgår till 10% men högst 18 000 kr.

Har du kryssat i på sidan 2 i inkomstdeklarationen att du har rätt till regional nedsättning så överförs den till skatteberäkningen. Har du fått avdrag från arbetsgivaravgifter så anger du beloppet i dialogen.