Capego Skatt - Uppskov slutligt och preliminärt K6

För att kunna begära avdrag för preliminärt- eller slutligt uppskovsbelopp måste kapitalvinsten uppgå till minst 50.000 kr. (10.000 kr vid tvångsavyttring). 

När du söker preliminärt uppskov måste du söka maximalt belopp. Om du vill söka reducerat uppskovsbelopp (d.v.s mindre än maxbeloppet) får du göra detta året därefter vid beräkning av det slutliga uppskovet.

Maximalt uppskovsbelopp är det lägsta värdet av följande alternativ:

•    Din andel av vinsten

1

•    Din andel av takbeloppet

1

•    Alternativt om du har en billigare ersättningsbostad kvoteras maximalt uppskovsbelopp enligt beräkning på sidan 2 avsnitt H.

1

Längst ner på sidan 1 måste du ange om det är ett preliminärt eller slutligt uppskov du söker för att det ska bli rätt. (ev tvångsförsäljning)

1

Del C

Om du söker uppskov skall du därefter fylla i kompletterande uppgifter på sidan 2. Tänk på att om du ansöker om preliminärt uppskov så skall du vid nästa års taxering begära slutligt uppskov på blankett K2.

För att kunna söka uppskov så måste småhuset/bostadsrätten (ursprungsbostaden) vara en permanentbostad. Med permanentbostad menas att du ska ha bott i bostaden
- antingen minst ett år omedelbart före försäljningen
- eller minst tre av de senaste fem åren

1
 

Del D

Ett takbelopp kommer att räknas ut automatiskt och har du en vinst över det så kommer den överskjutande delen att gå till beskattning. Men om den är lägre så får du preliminärt uppskov med hela den vinsten.

Från och med 2020-07-01 är det nya takbeloppet 3 000 000 kronor per bostad. Mellan 2016-06-21 och 2020-06-30 fanns det inget tak utan då kunde du göra uppskov med hela vinsten.


1
 

Slutligt uppskov

För att få slutligt uppskov måste du ha köpt en ny bostad tidigast 1 januari året före eller senast den 31 december samma år som du sålde din tidigare bostad. Du måste dessutom ha flyttat in senast den 2 maj året efter försäljningen.

1

Del E och F

För att kunna fylla i uppgifter om ersättningsbostaden måste du sätta en bock i fältet vid punkt E (småhus) eller F (bostadsrätt) enligt bild nedan.

1

 

Här anger du även inköpsdatum och datum för bosättning.

1

Del G

Är det en utländsk bostad inom ESS så fyller du även i del G.

EES-landskoder.

1

Del H

Längre ner på sidan sker en uträkning med hur stort slutligt uppskov du kan få.
Beräkningen hämtar vinsten och ursprungspriset från sidan 1

Priset på ersättningsbostaden hämtas från den bostad du fyllt i längre upp på blanketten.

1

Om förutsättningarna för slutligt uppskov är uppfyllda, kan du välja att söka uppskov med hela maxbeloppet eller bara en del av maxbeloppet. Det uppskovsavdrag du yrkar får dock inte understiga 50.000 kronor (10.000 om det rör sig om tvångsförsäljning). Om det rör sig om tvångsförsäljning måste du ange detta på blanketten längst ner på sidan 1. Möjligheten till deluppskov avser endast slutliga uppskov.

1

Preliminärt uppskov

Om du inte uppfyller kraven för slutligt uppskov kan du söka preliminärt uppskov. För att året efter kunna söka slutligt uppskov måste du köpa en ny bostad senast året efter försäljningen av din gamla bostad och flytta in senast den 2:a maj året efter det. Om du inte gör detta så måste året efter återföra det preliminära uppskovet till beskattning.

1

Om du söker preliminärt uppskov måste du söka maximalt uppskov. Det går inte att bara ansöka om en del av vinsten som uppskov utan det får du i så fall göra året efter när du ansöker om slutligt uppskov på en K2:a. Du måste dock fylla i uppgifter och intyga om att ursprungsbostaden är en permanentbostad på sidan 2 avsnitt C.

1

 

Behöver du ytterligare information om regler beträffande försäljning av privatbostad så kan du läsa mer på Skatteverkets sida: Försäljning av privatbostad  

Gå tillbaka till innehållsförteckningen