Capego Skatt - Skatteberäkning Fysisk person

Skatteberäkningen är så klart central i Capego deklaration och du når den via översikten till vänster.

Längst upp i skatteberäkningen har du två knappar. Dialogen för grunduppgifter hämtar uppgifter från ärendeinställningar och ger en sammanställning av inkomstdeklaration 1. Normalt sett ska du inte behöva ändra något på denna sida.

Kompletterande uppgifter
Klickar du på knappen ”Kompletterande uppgifter” kommer du till en dialog där du ser underlagen för de olika skattereduktionerna och även allmän pensionsavgift.

Längst upp i dialogen finns det en uppsättning knappar. Dessa hanterar underlag för fastighetsskatt, egenavgifter/särskild löneskatt, sjöinkomst samt expansionsfond/avkastningsskatt.

Det finns även knappar för att komma till de särskilda beräkningarna för avräkning av utländsk skatt och ackumulerad inkomst.

Beräknad ränta
Längst ner till höger finns en uppskattad beräkning av ränta på skatt att betala och i vissa fall skatt att återfå. Klicka på spadknappen för att lägga in förfallodag och ändra basränta vid behov.

Skatteberäkning summering
Till höger ser du en summering av skatteberäkningen och hur den förändras allt eftersom du arbetar med deklarationen. Där visas bara de skatter och avgifter som är aktuella i din deklaration. Längst ner ser du förändringen av skatt jämfört med tidigare inmatning.

1

Disposition
Skatteberäkningen består av två kolumner. Den vänstra visar skatter och avgifter och den högra visar skattereduktioner och skatt att betala. Klickar du på någon av de små spadarna så ser du underlaget eller hur beloppet beräknats.
Längst ner till vänster finns också två fält som visar pensions- och sjukpenninggrundande inkomst.
Det finns också en knapp som uppdaterar överföringen från deklarationen.

Koppla tillfälligt från bilagor
För att kunna göra en jämförelse med Skatteverkets skatteberäkning efter att du fyllt i de förtryckta värdena, kan du behöva koppla loss automatisk kopplade bilagor. Klicka i fältet längst ner och stäm av beräkningen. Därefter tar du bort krysset igen och fyller i bilagorna i deklarationen.

Du får en varning i deklarationskontrollen om du kryssar i fältet så att du inte missar att ta bort krysset igen.

Skatteberäkning nästa år
Förutom skatteberäkningen som är kopplad till årets inkomstdeklaration så finns det också en skatteberäkning för året efter. Välj Skapa ny blankett och gå in under Skatteberäkning.