Capego Skatt - Sparad räntefördelning, enskild firma ENRF

I denna beräkning gör du en historisk beräkning av räntefördelningsunderlag för att få en exakt beräkning av hur stor outnyttjad räntefördelning som finns för en näringsidkare.

Historiskt kapitalunderlag för räntefördelning

Beräkningen är i första hand gjord för att beräkna ett räntefördelningsunderlag för den som har en näringsverksamhet men som inte beräknat eller redovisat underlaget i sin deklaration tidigare.
Den bygger därför på att man fyller i alla underlag från då verksamheten påbörjades.
Värden som t ex fastighetsunderlag och sparad räntefördelning överförs sedan till kommande år med automatik.

För den som inte tidigare lämnat uppgifter om kapitalunderlag i deklarationen men som nu behöver utnyttja räntefördelningen så accepterar oftast Skatteverket en rapport från denna beräkning i stället för att man behöver lämna in rättade blanketter för flera år bakåt. Det kan till exempel vara en skogsfastighet som efter flera år utan inkomster eller kostnader gör en avverkning och får en större intäkt.

Beräkningen visar en sammanställning av varje års kapitalunderlag och sparad räntefördelning från taxeringen 1995 då reglerna infördes.
När du går via respektive års knapp kommer du till en sammanställningssida för tillgångar och skulder samt procentsatser för positiv respektive negativ räntefördelning. Här anger du även om eventuell räntefördelning har skett tidigare år.
För att lägga in tillgångar och skulder så klickar du på knappen Detaljerad beräkning.

Då kommer du till en sida som är uppställd enligt tidigare års N6 blanketter. Där kan du också ange beräkning för fastighetsvärde.

Äldre N6/2196 finns

Om du har en korrekt N6 eller 2196 bilaga från ett visst år och bara vill göra beräkningen för de senare åren måste du göra vissa justeringar själv.

Om du t ex har en N6 från deklarationen 2014 och vill börja räkna från Deklarationen 2015 fyller du i alla relevanta uppgifter på detaljsidan för 2015. För att få med sparad räntefördelning från 2014 måste du dock ange den i fältet  "Sparad RF" för Deklarationen 2014 på sammanställningssidan för 2014-2016. Eftersom de fälten är låsta (hämtar från andra detaljsidor) måste du öppna fälten genom att klicka med höger musknapp och välja Öppna låst fält.