Capego skatt - Starta FÅAB för ett befintligt bolag

​Filmen är 7:44 min lång.

Fåmansmodulen är en hjälpmodul för att räkna fram och hålla koll på gränsbelopp för delägare i fåmansaktiebolag med kvalificerat innehav, samt närstående till sådana delägare.

Du kan lägga till fåmansmodulen till deklarationen genom att trycka på Skapa ny blankett och där öppna Fåmansföretag och välja FÅAB. Du kan bara lägga till denna modul till en fysisk person då den kan kopplas till K10 som enbart ska lämnas av fysiska personer.

1

Du kommer nu in på modulen FÅAB Anskaffningsutgift.
Börja längst upp med att fylla i bolagets namn, organisationsnummer och totalt antal aktier i bolaget. Delägarens namn hämtas från klientkortet i Capego.

1

Om du har tagit över en kund och bara har den senaste K10:an att utgå ifrån så kan du använda dig av händelsen IB.

1

När du har fyllt i År och Antal och sen trycker Enter så får du upp en ruta där du fyller i det erlagda priset, *Omkostnadsbeloppet och det sparade utdelningsutrymmet.
(*omkostnadsbelopp blir aktuellt om de mottagna aktierna är anskaffade före 1990 och därmed har indexuppräknats - om ingen indexuppräkning så blir omkostnadsbeloppet detsamma som det erlagda priset).

1

Du kommer alltid åt den här rutan igen genom att trycka på knappen Gåva+/IB som ligger till höger om Beräkning av omkostnadsbelopp när du har IB eller Gåva+ händelsen markerad.

1

I exemplet nedan så har jag utgått ifrån en K10 från föregående år.
Jag har börjat med att lägga in händelsen IB och året 2020. Det antal aktier klienten ägde vid årets ingång 2020 är 1000 stycken och det nominella värdet för klientens aktier är 100 000 kronor.
Det sparade utdelningsutrymmet är det du hittar vid punkt 1.11 eller 2.12 i föregående års K10.
Här är det sparade utdelningsutrymmet 384 270 kronor och det totala antalet aktier i bolaget är 1000 stycken.

1

Du kommer då se längre ner på sidan att du har fått en beräkning på det sparade utdelningsutrymmet.

1

För att överföra värden till blankett K10 så går du in på den blanketten och väljer Överföring från Fåmansföretag på sidan 1. Överföringsknappen ligger där även om det är huvudregeln på sidan 2 som du ska använda.

1

--->Komma igång med fåmansmodulen för ett nystartat fåmansbolag

--->Löneunderlag fåmansföretag

--->Löneunderlag när man anskaffat andelar under beskattningsåret