Capego skatt - Starta FÅAB för ett nytt bolag

​Filmen är 6:45 min lång.

Fåmansmodulen är en hjälpmodul för att räkna fram och hålla koll på gränsbelopp för delägare i fåmansaktiebolag med kvalificerat innehav, samt närstående till sådana delägare.

Du kan lägga till fåmansmodulen till deklarationen genom att trycka på Skapa ny blankett och där öppna Fåmansföretag och välja FÅAB.

1

Du kommer nu in på modulen FÅAB Anskaffningsutgift.
Börja längst upp med att fylla i bolagets namn, organisationsnummer och totalt antal aktier i bolaget. Delägarens namn hämtas från klientkortet i Capego.

1

Fortsätt sen på delen Beräkning av omkostnadsbelopp m.m. Om det är ett nystartat bolag börjar du med att lägga in händelsen köp, vilket år köpet gjordes, antal aktier den här personen köpt och till vilket pris.

1

Om du tittar i rutan för Sparat utdelningsutrymme nedanför så ser du att underlaget nu har beräknats. Som du ser har inget underlag beräknats för år 2020 och det beror på att man måste ha ägt aktierna vid årets ingång för att kunna beräkna gränsbelopp.

1

För att överföra värden till blankett K10 så går du in på den blanketten och väljer Överföring från Fåmansföretag på sidan 1. Överföringsknappen ligger där även om det är huvudregeln på sidan 2 som du ska använda.

1

--->Komma igång med fåmansmodulen för ett befintligt fåmansbolag

--->Löneunderlag fåmansföretag

--->Löneunderlag när man anskaffat andelar under beskattningsåret