Upprätta kontrollbalansräkning med Capego

Under huvudmenyn i bokslutsvyn hittar du funktion för att upprätta en kontrollbalansräkning. 

Allmänt om kontrollbalansräkning

Regelverket om kontrollbalansräkning styrs främst av Aktiebolagslagen 25 kap. 13-14 §§ och FAR:s RedR2 Kontrollbalansräkning.

I förhållande till den vanliga balansräkningen skiljer sig kontrollbalansräkningen på flera sätt. Till exempel:

  • Kontrollbalansräkningen uppvisar minst samma eller bättre ställning än balansräkningen.
  • I kontrollbalansräkningen används nettoförsäljningsvärde som värderingsgrund för tillgångar. Försiktighetsprincipen har således en mycket mindre framträdande roll än i balansräkningen. 

Viktigt är också att valet av redovisningsprinciper inte skall styra om likvidationsplikt föreligger, samt att man inte ska eftersträva en överdrivet försiktig värdering, utan att försöka göra en så realistisk bedömning som möjligt.

Beslutsträd för kontrollbalansräkning

Högst upp i kontrollbalansräkningen finns en länk till ett beslutsträd som hjälper dig ta beslut om kontrollbalansräkning behöver upprättas eller inte. 

Beslutsträd för kontrollbalansräkning

Arbetsgång för kontrollbalansräkning

Inled med att upprätta ett bokslut enligt de principer och regler som normalt tillämpas för det ifrågavarande bolaget. Tillse också att du har klassificerat rader och belopp i saldobalansen korrekt, så att du kan ta fram en legalt korrekt balansräkning vad avser posternas klassificering. Därefter börjar arbetet med justering av posterna i kontrollbalansräkningen.

Beloppsuppgifter hämtas automatiskt till raderna i kontrollbalansräkningen. Det finns en kolumn för justeringar och en fördjupningsdialog för att skapa notupplysningar. Notnumret skriver du in manuellt. 

Beloppsuppgifter hämtas automatiskt till raderna i din kontrollbalansräkning

Tips! Om du skriver över text eller belopp som har hämtats automatiskt, kan du ångra/återställa detta genom att trycka Ctrl + Shift + T när fältet är markerat. 

Eget kapital

Raderna i eget kapital hämtas med automatik med hjälp av knapparna till höger om fälten. För att ändra konto klicka på knappen igen och ta bort/lägg till markering på aktuellt konto. 

De konton som hämtas med automatik är följande (BAS96/BAS20xx):

Aktiekapital 2990-2991, 2000 och 2081
Uppskrivningsfond 2994 och 2085
Reservfond 2992 och 2086
Överkursfond 2995 och 2097
Balanserad vinst eller förlust 2997-2998, 2091 och 2098
Periodens resultat 2999 och 2099

Noter

Vid justeringsposterna har du möjligt skriva noter. Dessa noter används för att presentera hur värderingar av en post har beräknats. Naturligtvis kan noterna även innehålla annan information och upplysningar.

Underskrift av kontrollbalansräkning

Fyll i ort, datum och underskrift. Namn på undertecknande personer kan hämtas från Funktionärslistan genom att markera raden/fältet och klicka på  . Tryck Enter och skapa en ny rad för att lägga till ytterligare namn, som även de kan hämtas från Funktionärslistan genom knappen  .

Om en revisor ska skriva på kontrollbalansräkningen fyller du i uppgifter för revisorspåskrift på samma sätt. Om du inte fyller i några uppgifter avseende revisorspåteckningen eftersom bolaget saknar revisor, kommer detta avsnitt heller inte med på utskriften.

Företag utan revisor

Enligt ABL 25 kap. 13 § ska kontrollbalansräkningen granskas av bolagets revisor. Bestämmelsen förutsätter att bolaget har revisor. Om bolaget med stöd av ABL 9 kap. 1 § har valt bort revisorn, behöver kontrollbalansräkningen inte granskas av revisor. Det bör noteras att, om revisor ändå har utsetts (ABL 9 kap. 1 a §), gäller enligt 1 kap. 12 b § bestämmelserna om revisorer i ABL. Det innebär att då ska kontrollbalansräkningen revisorsgranskas.

Utskrift

Du förhandsgranskar och skriver ut kontrollbalansräkningen i utskriftsmenyn eller via Skriv ut ikonen på kontrollbalansräkningen.