Capego Finsit - Infoga värde och period

Du kan använda dig av automatiska hämtningar av data till textfälten i din periodrapport. Denna funktionalitet finns också tillgänglig att använda när ni skapar standardtexter och egna standardkommentarer i checklistorna för er byrå.

Med ett enkelt knapptryck kan du hämta utfall på konton och nyckeltal och få dem i din text. Du hämtar nyckeltalsvärden antingen genom menyvalen i textrutan eller genom att skriva # följt av nyckeltalsbenämning, tex ”#netto”. Kontosaldon kan du hämta genom kortkommando _ följt av nummer, tex "_5010" eller genom menyvalslistan.

"

Funktionaliteten innebär att du kan hämta värden utan att manuellt skriva siffror. Vidare innebär funktionaliteten att om du skrivit och hämtat värdet genom länk, tex #nettomarginal, så hänger denna ”taggning” kvar till senare periodrapporter om du väljer att utgå från aktuell periodrapport. Värdet uppdateras också löpande och visas till sitt värde enligt det periodval som du gör. Dvs gör du en periodrapport för månaden mars, visas värdet för mars, växlar du till april, uppdateras värdet till april. Likaså räknas värdet om ifall du väljer annan periodtyp och i stället väljer kvartal, halvår eller helår.

Värdet i rapporten är klickbart. Här ställer du in vad du vill ska visas - enbart värde, både namn och värde eller enbart namn.

''

Genom att klicka på värdet kan du även ställa in vilket format du vill att nyckeltalet ska visas i, t ex med decimaler eller i tusentals kronor.

För infogade kontovärden kan du ställa in om det är periodens värde eller utgående värde som du vill visa under valet "Typ av värde". Du väljer också om du vill visa kontonummer och om du vill visa kreditvärden som positiva tal.

Du kan ställa in för vilken period du vill att värdet ska visas genom funktionaliteten ”Periodtyp” och ”Byt period”. "Periodtypen" innebär för vilken tidslängd nyckeltalet ska visas för; en månad, ett kvartal ett halvår eller ett år. För nyckeltalsvärden finns även alternativet År till datum.

Möjligheten att byta period, innebär att du kan välja att visa utfall för en annan period än aktuell. Genom att exempelvis ställa in att nyckeltalet ska skrivas ut för Aktuell period -1, så kan du hämta utfall för föregående period och du kan skapa en mening som informerar om utfall jämfört med föregående period. Om du dessutom bygger ett eget nyckeltal som beräknar förändringen mellan perioderna och gör det valbart, så kan du ha en standardtext enligt nedan.

''

Om du då haft ovan text i din rapport för mars, och nästkommande månad, april, väljer att utgå från marsrapporten, så får du med dig periodrapportsinställningarna för mars, inklusive texter. Din kod för nyckeltalsvärden ligger kvar, men är nu uppdaterad till att visa aktuell månad, dvs april.

''

Valbara nyckeltal

I default finns ett begränsat antal valbara nyckeltal att använda i textfälten. Vill du ha fler eller färre nyckeltal att välja mellan, ställer du in det i Företagsinställningarna. Där kan du välja mellan Capego Finsits alla 250 standardnyckeltal. Där till kan du välja bland dina egna skräddarsydda nyckeltal som du har skapat.

''

''

En byråadministratör kan också göra en övergripande inställning för vilka nyckeltal som ska vara valbara för byråns alla företag. Denna byrågemensamma inställning görs i inställningar för Företagstyper.

''

Infoga period

I texteditorn finns möjlighet att automatiskt hämta utskrift av aktuell period. Klicka på knappen Infoga period, och du får perioden utskriven i text. Den automatiska funktionen fungerar precis som infoga nyckeltal och uppdateras när du ändrar ditt periodval.

''

Genom att klicka på perioden kan du göra inställningar på utskriften och göra avsteg från att det är Periodrapportens period som skrivs ut. På det sättet kan du tex skriva ut jämförelseperiod i text. Valen Periodtyp och Byt period fungerar som i värden, se beskrivning tidigare i denna manual.

''

Standardtexter

Funktionaliteten för att infoga nyckeltal och period finns tillgänglig även i Standardtexteditorn för ännu effektivare hantering. Det innebär att ni på er byrå kan addera detta till era valbara standardtexter. Antingen genom att redigera befintliga standardtexter eller genom att lägga till fler valbara. Då kan ni skapa färdiga analystexter med automatiska hämtningar av värden tillgängliga för alla konsulter.

Standardtexter kan redigeras av byråadministratörer i Capego Finsit. Ni kan redigera era standardtexter både i företagstypen Default och i egna Företagstyper. Läs mer om att redigera och skapa Standardtexter i manualen Företagstyper och Byråinställningar.

''

Kommentarer i Checklistor

Även i Checklistor finns funktionaliteten tillgänglig. I nedan exempel har jag valt att skapa en Checklistepunkt om att jag ska kommentera respektive fastighets driftsnetto. Jag har skrivit en färdig textkommentar och har skapat nyckeltal för att beräkna driftsnettot per fastighet.

''

I min periodrapport kan jag då automatiskt hämta nedan kommentar.

''

Läs mer om att arbeta med Checklistor i manualen Företagstyper och Byråinställningar.