Capego Finsit - Kontoplaner

Via Företagsinställningar ges du möjlighet att göra anpassningar av kontoplanen.

Syftet är att ge möjlighet att:

• Ändra kontointervaller i balans- och resultaträkning
  • Ändra rubriknamn i BR/RR
  • Lägga till nya rubriker/grupper i BR/RR

Kom ihåg att:

• Inställningarna påverkar även uträkningar av BAS-nyckeltalen
  • Inställningarna påverkar BR/RR i periodrapporten

Det finns en validering som innebär att du inte kan ha med ett konto i två olika intervaller/grupper. Det finns även en validering av kontoplanen som innebär att du kontrollerar att alla konton i intervallet 1000 till 8999 finns med. Observera att denna validering enbart fungerar på 4-ställiga konton.

Välj Redigera för den kontoplan som du vill utgå från, de flesta bolag har EUBAS97 vilket är ett samlingsnamn för den svenska standardkontoplanen.

Börja med att klicka på ”Spara som” och namnge din anpassade kontoplan. Det går aldrig att radera/spara över standardkontoplanerna (tex EUBAS97) utan du måste alltid ge en egendefinierad kontoplan ett nytt namn.

I sökrutan inne i Kontoplanseditorn kan du leta efter kontonummer eller söka efter rubriknamn. Listan filtreras efter din sökning.

Genom att klicka på rubriker så dyker olika filter upp i den högra menyn. Hänglåsikonen bakom en rubrik indikerar att det är en obligatorisk grupp. Det går att byta namn och editera intervaller på obligatoriska grupper, men de går ej att radera.

Det är bara när du har markerat ett kontointervall som du kan ändra/ta bort det.

För att lägga till ett nytt intervall ställer du dig på den nedersta rubriknivån. I nedan exempel är den lägsta rubriknivån ”Kassa”.

Det går inte att spara en kontoplan som har överlappande intervall eller luckor i intervallet 1000 till 8999. Om något av detta sker kommer det att finnas en röd ruta som talar om vilka konton det är problem med. Se till att alltid ha bocken i rutan ”Exponera luckor i intervall” ikryssad.

När du är klar klickar du på Spara. Den nya kontoplanen hamnar i listan med tillgängliga kontoplaner. Därifrån kan du också radera kontoplanen genom att klicka på krysset. Det går även att exportera en kontoplan för att importera den på ett annat företag.