Skatt - Årskonvertera deklarationer

En del av de uppgifter som du angett i förra årets deklaration är oförändrade i årets. Genom att hämta in uppgifterna från förra året sparar du mycket tid i deklarationsarbetet. Uppgifter som hämtas över är t ex namn, adress, värdepappersinnehav, eventuellt underskott och andra uppgifter. Dessutom så överförs förra årets utgående balanser som ingående i år på vissa blanketter och bilagor.

Att konvertera en deklarationsfil i taget

För att konvertera en deklarationsfil så gäller det bara att öppna en fil från föregående år i årets program.
Detta gör du enkelt genom att:
1.    Använda dig av länken Konvertera uppdrag från föregående år direkt på startsidan för att komma till förteckningen.

När du tryckt på den länken så öppnas ett nytt fönster upp och där ska du få en lista över alla deklarationer som skapade föregående år.

Om du inte får upp någon lista så har du fel sökväg mot föregående års deklarationsfiler i programmet eller så har du inga deklarationer i vårt program förra året.

1

Markera den deklarationsfil du vill konvertera och tryck sen på öppna eller dubbelklicka på filen. Deklarationen kommer då att öppnas med konverterade värden.

2.    Du kan även gå till menyn Arkiv och hålla muspekaren på förteckning så att förteckning föregående år kommer upp.  Du kommer då till samma förteckning som ovan.

1

3.    Eller så kan du gå via Arkiv och Öppna – Öppna föregående år för att komma till dina sparade filer.

1

Att konvertera en deklarationsperiod i taget

Vill du istället konvertera en period, till exempel period 4 (P4 gäller juridiska personer som avslutar sitt räkenskapsår september-december), så kan du sortera ut detta genom att markera bara den perioden.
Du måste välja konverteringsalternativ 1 eller 2 ovan för att komma till den här vyn.

1

När du har sorterat listan så som du vill ha den så trycker du sen på Konvertera alla.

Har du redan konverterat vissa av dessa deklarationer så gör det inget. Programmet känner av att dessa är konverterade och de kommer inte att konverteras på nytt när du väljer konvertera alla. När konverteringen är klar kommer du att få en lista på vilka som är konverterade och vilka som inte är det och varför de i så fall inte har konverterats.

Att konvertera alla deklarationer från föregående år

Om du vill konvertera alla deklarationsfiler på en gång så kan du välja att trycka på Konvertera alla utan att göra någon sortering innan.

1.    Då kommer alla dina deklarationer att konverteras till det nya året och du kommer sen att hitta dem på startsidan via länken Öppna befintligt uppdrag

2.    Du kan även gå till menyn Arkiv och välja förteckning (aktuellt år)så kommer du till samma förteckning som ovan där du hittar årets filer.

1

3.    Eller gå via menyn Arkiv och Öppna

1

Även här om du redan har konverterat vissa deklarationer så känner programmet av att dessa är konverterade och kommer inte att konverteras på nytt när du väljer konvertera alla.

Gå vidare till Förbered deklarationen