Skatt - Inkomstplanering för enskild näringsidkare/delägare i HB

Arbetar du med näringsverksamhet för fysiska personer?

Med Inkomstplanering har du möjlighet att kontrollera resultatet innan räkenskapsåret är slut eller i samband med att du gör ditt bokslut. Vilket resultat är det bästa för den enskilde näringsidkaren/ delägaren i handelsbolaget för det aktuella året. Hur ser de närmaste åren ut?
Du kan se fem olika alternativ av resultat för ditt företag.
Samtidigt ser du hur effekterna av gjorda avsättningar och dispositioner påverkar ditt resultat, årets skatt och uppskjuten skatt samt det egna kapitalet.

Inkomstplaneringen hittar du under Beräkning/Resultatplanering/Enskild firma/Inkomstplanering eller med F3-tangenten och ange ENIP eller HBIP. HBIP finns under Resultatplanering/ Handelsbolag.

Arbetssättet är lika mellan ENIP och HBIP

1

-Om du har skapat en NE blankett eller en N3A (delägare i HB) och importerat dina siffror till dessa blanketter samt fyllt i underlag för räntefördelning och expansionsfond så trycker du på knappen nedan. Då överförs värden direkt från NE eller N3A.

1

-Du kan också stå på NE blanketten sidan 2 eller N3A sidan 1 och trycka på knappen nedan för att komma direkt till ENIP eller HBIP.

1

-Om du har arbetat med Resultatprognosen under året (ENRP eller HBRP) kan du överföra dina siffror direkt från prognosen. Tryck då på knappen för Prognos för att få över dina värden. Den knappen dyker upp först när du har fyllt i en ENRP/HBRP.

1

-Du kan också lägga in dina värden manuellt genom att använda fördjupningen

1

Här kan du manuellt lägga in alla uppgifter samt tidigare års dispositioner och underlag.

1             1

Efter valt alternativ har det kommit in siffror i de fem olika alternativen:

-        Högsta resultat utan statlig skatt

-        Max pensionsgrundande inkomst

-        Max sjukpenninggrundande inkomst

-        Maximala avsättningsar/dispositioner

-        Önskad nettointäkt

1

Vill du välja önskad nettointäkt får du själv ange ett belopp i rutan. Se nedan.

1

Vill du begränsa avsättningarna för räntefördelning, periodiseringsfond eller expansionsfond så anger du egna belopp i någon av rutorna nedan. Du kan inte ändra på tvingande återföringar av räntefördelning, periodiseringsfond eller expansionsfond.

1

Den betalda F-skatten hämtas från Inkomstdeklaration 1 på sid 2 eller läggs in direkt på ENIP/HBIP.

1

Du ser skatteeffekterna av de fem alternativen samt hur det egna kapitalet ändras och hur stor den uppskjutna skatten blir enligt de olika alternativen.

1

Tryck på fördjupningarna för att se mer av påverkan på eget kapital och uppskjuten skatt.

1

Enligt nedan kan du lägga in din framtida inkomst för att få en mer noggrann beräkning av den framtida skatten. Du kan också lägga in en uppskattad marginalskatt.

1

När du känner dig nöjd med ett alternativ markerar du det enligt nedan:

1

Tryck därefter på knappen Gå till deklaration. Du får då upp en fråga om att överföra värden till deklarationen. Tryck på Ja och dina värden överförs till NE/N3A.

1

Nu är din deklaration färdig med det alternativ du önskat för årets resultat.

1

På NE eller N3A framgår vilker alternativ du valt.

På Inkomstplaneringen kan du också se dina val i grafisk form.

1

1

Använd Inkomstplaneringen löpande under året och i samband med att du planerar årets resultat (före årsskiftet eller i samband med att du upprättar deklarationen).

Delårsresultat och prognos (ENRP eller HBRP)

Löpande under året kan du kontrollera om du betalar rätt F-skatt eller att du inte förbrukar för mycket av det egna kapitalet.

Använd då ENRP Resultatprognos för enskild näringsidkare (HBRP för delägare i HB).
Den finns under Beräkningar/Resultatplanering/Enskild näringsidkare eller Handelsbolag.

1

Starta med att importera siffrorna från bokföringen eller bokslutet. Gå till fördjupningen.

1

Här kan du importera dina siffror och välja uppräkning med 1/12 eller med eget värde för resten av räkenskapsåret. Du får ett beräknat resultat för räkenskapsåret i den högra kolumnen. Tryck på Ok när du är klar.

1

Lägg in betald F-skatt per månad.

1

Du kan nu se om du betalar för lite eller för mycket i förhållande till beräknat resultat.

1

Då kan du ändra din F-skatt för att hamna mer rätt vid räkenskapsårets slut.

1

Du ser din totala bild av resultat och beräknad skatt samt text till dina beräkningar. Vill du ändra din F-skatt så kan du trycka på knappen för Skapa ny preliminärdeklaration för 2018.

Du kan också kontrollera dina uttag/insättningar så att du inte förbrukar det egna kapitalet.
Lägg in dina löpande uttag under året enligt nedan.

1

Du kan också ange insättningar.

1

Programmet räknar ut dina uttag inklusive F-skatt och insättningar för hela räkenskapsåret och beräknar hur det egna kapitalet ser ut.