Skatt - Klientdatabasen

Filmen är 6:15 min lång

Klientdatabasen (KDB) använder du till att skicka byråanstånd och för att hålla koll på hur långt du har kommit i deklarationsprocessen för dina klienter.  Om du har den modulen i ditt abonnemang så hittar du den under menyn Verktyg, Klientdatabas och Förteckning.

1

Om databasen är tom eller om du bara har de klienter som du arbetat med hittills under året så måste du börja med att läsa in föregående års Klientdatabas via menyalternativet Konvertera databas. (Det vill säga om du använde klientdatabasen förra året.) Gå till konvertera databas enligt bilden nedan.

1

Du får nu upp en dialog där du ska välja mapp att konvertera från. Välj mappen KDB för Skatt från föregående år. KDB ska markeras med automatik om du använde KDB vid föregående års beskattning och inte bytt dator eller sökvägar.

Tryck OK.

1

När konverteringen är klar återgår du till KDB via Verktyg, Klientdatabas och Förteckning.

• Om det är första året du använder klientdatabasen så kan du komplettera databasen med uppgifter från årets deklarationer om du har lagt in dem eller lägga in klienterna manuellt genom att trycka på knappen Ny klient.
  • Om du efter konverteringen av KDB vill lägga till nya klienter så väljer du antingen att hämta uppgifter från befintliga deklarationer via Komplettera databas  eller via Ny klient om klienternas deklarationer ännu inte är upplagda. När kompletteringen är klar går du tillbaka till KDB via Verktyg,  Klientdatabas och Förteckning.

1

Det finns en manual för att slå samman databaser om det skulle behövas.

Klienter måste ha anståndsmarkering = P
Det måste vara ett P i kolumnen Lämnas för de klienter som ska ingå i anståndsansökan.

1

Man ställer in detta på klientens kort som du kommer till genom att dubbelklicka på klienten eller markera klienten och trycka på knappen detaljer nedanför listan. Längst ner under Byråuppgifter på klientkortet finns en dropplist där du kan välja mellan Plan, Normal och Individuell.

Väljer du Plan så sätts även P i fältet Inlämningsdatum. Inlämningsperiod är alltid P4 för privatpersoner.

Alla klienter med markeringen Plan ingår i den föreslagna leveransplanen. Välj därför Normal om den inte ska ingå i anståndet. Klienter som inte har Plan på anstånd kommer inte med i anståndsansökan.

För juridiska personer går det inte att välja i dropplistan då de inte kan söka anstånd och istället så styrs inlämningsdatumet av slutmånad samt om huvudblankett och bilagor lämnas in på papper eller digitalt.

För att snabbt ändra inlämningstyp på många klienter samtidigt så markerar du dessa klienter i listan och trycker sen på knappen Inlämning.

Den här rutan kommer då att dyka upp och här väljer du den inlämning du vill ha på de markerade klienterna.

Jag valde här papper och tryckte ok. De markerade klienterna får då istället papper som inlämningstyp.

Du kan på samma enkla sätt ändra Kundansvarig, Handläggare, Anståndstyp och Status för klienterna. Håll nere shift- eller ctrl för att markera. Tryck sen på knappen för vald del som du vill uppdatera.

Gå vidare till Inställningar för inlämning