Skatt - Konvertering/komplettering av nya klientdatabasen

Klientdatabasen är ett hjälpmedel för att hålla koll på dina kunders deklarationer och för att göra anstånd.
Varje år kommer ett nytt skatteprogram och då är klientdatabasen tom.

Det kommer då att se ut så här:

1

För att få över alla dina klienter från det föregående året så börjar du med att konvertera databasen.

Gå till menyn Verktyg och välj därunder Klientdatabas, Överföring och Konvertera databas.

1

Skulle du ha råkat få in klienter i databasen innan konvertering så gör det inget. De kommer att ligga kvar på samma sätt efter konverteringen.

Om sökvägarna är rätt i programmet så ska du komma till rättmapp direkt, det vill säga KDB-mappen under föregående år.  (beror på vad ni har döpt er mapp till där ni sparar filerna)

1

Skulle du inte hamna där får du leta upp den mappen. (Tips är att öppna föregående års program och se var sökvägen ligger under Verktyg-Inställningar och Sökvägar)

Tryck sen på OK och de klienter du har i den databasen konverteras över till årets databas.
Detta går väldigt fort och när du inte ser att något mer händer på skärmen går du till menyn Verktyg och välj därunder Klientdatabas och Förteckning.

1

Nu ska du ha fått in de klienter som du hade föregående år.

1

Om du har fått in nya kunder under året som du har skapat upp deklarationer för så kan du få in dem genom att Komplettera databas…

1

Om sökvägarna är rätt i programmet så ska du komma till rättmapp direkt, det vill säga Dekl-mappen för innevarande år. (beror på vad ni har döpt er mapp till där ni sparar filerna)

Om du har vissa klienter i databasen redan där du gjort deklarationer för i år så kommer inget att hända med dem utan de kommer ligga kvar precis som tidigare.

1

Tryck sen på OK och de klienter du har i mappen för årets deklarationer kommer över till årets databas.
När du inte ser att något mer händer på skärmen går du till menyn Verktyg och välj därunder Klientdatabas och Förteckning.
Du kommer nu att se att även dessa klienter finns med i listan.