Capego bokslut- Avrundning i årshandlingen

Så här fungerar avrundningen:

Balansräkningen

I Balansräkningen avrundas raderna och det gör att delsummor/totalsummor inte stämmer med verkligheten, men de stämmer när man summerar vad som står i årsredovisningen. Det gör att Summa tillgångar och Summa skulder inte alltid stämmer på kronan med verkligheten.

Exempel:

Antag att tre rader har beloppen 1,60. Summan blir 4,80 som avrundas till 5
Rad1: 1.60 -> 2
Rad2: 1.60 -> 2
Rad3: 1.60 -> 2
Summa: =4.80 ->= 5

I årsredovisningen avrundas beloppen till 2 och summan blir 6. 2+2+2=6.

Summan stämmer då inte med ”verkligheten” som är 5 men när raderna summeras så stämmer det, dvs det blir 6.

Resultaträkningen

I Resultaträkningen försöker vi få summan på slutet att stämma med verkligheten, vilket gör att delsummor högre upp inte stämmer exakt. Även här ska man få det att stämma när man summerar raderna av det som står.

Avrundningsrad

Avrundningsdifferenser hamnar på en Avrundningsrad. I systemmallen är avrundningsraden kopplad till raden Nettoomsättning och i balansräkningen till raden Upplupna kostnader och förutbetalda intäkter. Detta går att ändra i avsnittsindelningen.

Ändra inställning för avrundning

I avsnittsindelningen för resultat- och balansräkningen kan du ändra avrundningsrad. Du kan även välja bort att inte ha en avrundningsrad.

Du får upp avsnittsindelningen genom att välja knappen Redigera då RR eller BR granskas.

På fliken Inställningar hittar du funktionen för Avrundningsrad. Om du vill flytta avrundningsraden från en rad till en annan kan du göra det direkt i avsnittsindelningen med tekniken för ”drag och släpp”. Då flyttas både innevarande och föregående år.

Är det endast t ex. föregående år du vill flytta markerar du först raden du vill flytta avrundningen till och klickar sedan på knappen Välj. I dialogen du får upp kan du bocka ur ”Använd samma avrundningsrad för alla år” och välja ”Ingående balans” i rullgardinsvalet.

Använd inte avrundningsrad

Du kan välja att inte använda avrundningsrad genom att bocka ur det.

Det kan jämföras med hur avrundning oftast blir i Excel. I exemplet ovan

Exempel:

Antag att tre rader har beloppen 1,60. Summan blir 4,80 som avrundas till 5
Rad1: 1.60 -> 2
Rad2: 1.60 -> 2
Rad3: 1.60 -> 2
Summa: =4.80 ->= 5

Så blir summan 5 i årsredovisningen, dvs den stämmer inte då raderna summeras.

Antal decimaler

Du kan även välja att visa avsnittsindelningen med en eller två decimaler.

Årsredovisningen visas aldrig med decimaler, däremot ändras avrundningen. Det blir samma som om du inte använder avrundningsrad alls, se beskrivning ovan.

Tips på om det diffar mot föregående års årsredovisning
Vill du justera föregående års siffror för de inte stämmer på kronan med hur avrundningen gjordes i föregående års årsredovisning är rekommendationen att du i bokslutsvyn väljer att ”Dela konto” eller ”Omför belopp” och flyttar x ören från en rad till en annan så raden du flyttar från avrundas som du vill ha det. Du får hitta en rad, eller dela upp delningen på flera rader, så raden du flyttar till inte avrundas åt fel håll.

För att förenkla framåt i tiden är det lämpligt att du använder avrundningsmetoden i Capego Bokslut och inte ändrar inställningar i avsnittsindelningen för RR och BR.

Nyckeltal avrundas inte på samma sätt som resultat- och balansräkningen

När man använder tusental eller miljontal i årsredovisningen kan man få en differens mellan resultaträkningen och nyckeltalen i flerårsjämförelsen till exempel nettoomsättningen. Det beror på att avrundningsraden som skapas i resultat- och balansräkningen inte följer med till kontoindelningen för nyckeltalen. Du får lösa det genom att antingen byta rad för avrundningen i resultat- och/eller balansräkningen eller ändra manuellt på nyckeltalet i flerårsjämförelsen. Hur du bäst jobbar med flerårsjämförelsen kan du läsa i vår manual om Förvaltningsberättelsen.