Capego Bokslut - Komponentindelning ny tillgång

När du ska lägga upp en ny tillgång i ditt anläggningsregister som ska vara komponentindelad kan du välja att göra på 2 olika sätt. I anläggningsregistret finns en funktion för att dela in befintliga anläggningstillgångar i komponenter du hittar arbetsgången för det här.

Lägg in hela tillgången och fördela i anläggningsregistret

Du skapar en ny tillgång där du skriver in hela anskaffningsvärdet, anskaffningsdatum och den längsta nyttjande perioden samt tillgångskonto.

Klicka därefter på knappen Komponentindelning och gör fördelningen av tillgången på delkomponenter.

Lägg in huvudkomponenten och lägg sen till delkomponenterna

Du skapar en ny tillgång och lägger in huvudkomponenten i detta fallet Hus - stomme med anskaffningsvärde 400 000 kr så som ovan. När du klickar på Komponentindelning så lägger du hela anskaffningsvärdet som en komponent.

Du lägger därefter upp respektive komponent som en tillgång och kopplar den till huvudkomponenten. Du ska då bocka för i rutan före Komponentindelning och välja vilken huvudkomponent du vill koppla tillgången till.