Capego Koncern - Avsnittsindelning lägg till rad

I Avsnittsindelningarna anges vilka konton som förs till vilka rader i koncernens balans- och resultaträkning. Varje rad har ett fördefinierat kontointervall som förs till just den raden, men du kan själv ange vilka konton som ska kopplas till vilken rad med hjälp av dra-och släpp. Du kan också byta namn på rader, lägga in nya rader samt nya rubriker och summeringar så att uppställningen passar just din koncern.

OBS! Koncernen har en egen avsnittsindelning som är helt fristående från ändringar gjorda i moder- och dotterföretagens bokslut. Det innebär att du första gången du arbetar i Capego Koncern kan komma att behöva justera uppställningen i koncernens balans- och resultaträkning. Dina ändringar ligger sedan kvar till påföljande år. Om du har delat konto eller rad i Capego Bokslut följer inte delningarna med till Capego Koncern, du kan då istället bokföra om delningarna i respektive bokslut eller göra manuella omföringar i koncerntablån.

Radtyper

Det finns tre olika radtyper; rubrikrad, textrad och summarad.

Rubrikraden används för rubriker till exempel Anläggningstillgångar och kan bara läggas till när du står på en annan rubrikrad.

Textraderna är de rader som du kopplar konton till och hur det fungerar kan du läsa om längre ner i denna manual.

Summaraden summerar allt som ligger mellan rubriken och summaraden.

Lägg till rad i resultaträkningen

För att lägga till en ny rad i resultaträkningen öppnar du avsnittsindelningen för resultaträkningen. Du ser på bilden var du hittar avsnittsindelningen.

Alla rader som du skapar i Avsnittsindelningen kommer att finnas i Koncerntablån och Saldolistan.

I detta exempel har 2 av koncernbolagen stora kostnader på konto 4610 för underkonsulter och du vill skapa en egen rad i resultaträkningen för detta. Raden skall ligga ovanför Handelsvaror.

Markera raden Handelsvaror och klicka på knappen Lägg till rad i verktygsraden. En ruta visas där du får välja vad för typ av rad du vill skapa. Välj textrad och klicka på Lägg till.

En ny vy visas Reserverade rader. Varje gång en ny rad skapas i Koncern måste du tala om för programmet hur den nya raden skall hanteras i beräkningsmodulen Förvärv och konsolidering. Du anger om det är en rad som skall hantera elimineringar eller inte.

I detta fall är det en rad som inte skall elimineras. Välj alternativet Koppla till övriga och markera raden Extrarad rörelsekostnader. Klicka på knappen Koppla/Stäng.

En ny rad med benämningen Ny rad finns nu i avsnittsindelningen. På fliken detaljuppgifter döper du om raden till Underkonsulter och klickar på Verkställ.

Markera konto 4610 som ligger under raden Handelsvaror och dra det till din nya rad.

Lägg till rad i balansräkningen

För att lägga till ny rad i balansräkningen gör du på samma sätt, förutom att du ska välja vilken typ av rad det är i första momentet.

I detta exemplet vill vi lägga till en egen rad för Datorer och raden ska ligga efter raden Inventarier, verktyg och installationer. Markera raden Pågående nyanläggningar... klicka på ikonen för lägg till rad. Du får upp nedanstående vy och ska välja Textrad samt i fältet Textrad typ väljer du AT som står för anläggningstillgång i rullisten.

I detta exempel väljer jag Elimineringsrader Mat anl tillg elim rad 1 som du ser på bilden.

Sen ändrar du textradnamn och kopplar konton på samma sätt som beskrivs för resultaträkningen.

Lägg till rad i avsnittsindelningen för kassaflödesanalysen

Hur du lägger till rad i avsnittsindelningen för kassaflödesanalysen kan du läsa om i manualen Lägg till och ta bort rader i koncernens kassaflödesanalys.