Skatt - Inställningar för SRU

Inställningar för SRU

Förutom att ställa in sökvägen mot SRU-filerna, som vi tittade på i föregående avsnitt, så finns det ett antal inställningar till som är viktiga. De inställningar du ser nedan är grundinställningarna vid installation.

Du kommer till inställningar via menyn Verktyg.

1

Varningar för inaktuell SRU-fil brukar vi rekommendera att ha kvar. Du får då en varning inne i SRU-exporten om att deklarationen och SRU-filen har olika tidpunkter för sparande. Det kan då vara en god ide att spara om deklarationen. Vill du bara kontrollera vilka uppgifter som ligger i filen kan du trycka på Innehåll SRU.

1

1

Skapa SRU brukar vi ha som val att inte skriva över en klarmarkerad eller exporterad fil. Du kommer fortfarande att kunna skriva över filen men först får du upp den här frågan att svara ja på i så fall, vilket är bra för då får man en varning om att man håller på att spara om en fil som redan är klarmarkerad eller exporterad.

1

Lagra SRU har vi som standard att programmet gör varje gång du väljer att spara en deklaration. Men du kan välja att inte skapa upp någon SRU och göra det t.ex. först när du ska skicka den.

I så fall får man inne på dialogen för Export SRU, bocka i rutan Läs in deklarationsfiler. Markera de filer man vill skapa SRU för och sen välja att Skapa SRU-fil. Dessa filer syns då i SRU-vyn som man kommer tillbaka till genom att bocka ur rutan Läs in deklarationsfiler igen.

1

Du kan även välja att utgå från inställningarna i klientdatabasen. Lagring enligt klientdatabasen är en funktion som ger dig möjlighet att individuellt för varje kund styra om det ska skapas någon SRU-fil. Fältet "Bilagor lämnas digitalt" på klientuppgiftssidan i klientdatabasen (kan vara ibockad för ja eller urbockad för Nej), styr om det ska skapas en SRU-fil eller inte.

1

Läs mer om inställningar för klientdatabasen i manualen Guide för Byråanstånd.

1

Hur du vill ha deklarationskontrollen gällande huvudblanketterna INK1 och INK2 kan du själv välja. Vill du ha en varning om blanketten inte går med, om den går med eller kanske ingen kontroll alls?

1

Sista delen under inställningarna för SRU är lite olika inställningar och den första är en smart funktion för att få en PDF skapad i det ögonblick du skapar SRU-filen till Skatteverket. Du kommer då att få PDF av hur deklarationen såg ut vid själva fil-skapandet av filerna som ska in till till Skatteverket.

Att tillåta export av SRU före möjlig inlämning betyder bara att du kan skapa en fil för att testa filöverföring innan SKV släpper på den ordinarie inlämningen. I programmet spärras export av deklarationer med inlämning P4 (juridiska personer med räkenskapsår som avslutas under sep-dec) före 7/1 och P4 med INK1 (fysiska personer) för 15/3. Med krysset kan man göra en export och testa hos SKV.

Export av Inkomstdeklaration 1 och 2 ska inte vara förvalt gör att deklarationerna inte skapar upp dessa huvudblanketter för filöverföring som standard. Tänk på att helst göra den här inställningen innan du påbörjar dina deklarationer. Om du har gjort klart deklarationer och sen väljer den här inställningen så måste du tänka på att spara om alla deklarationer innan de görs en filöverföring för att skapa om själva SRU-filen innan exporten.

Gå vidare till Hämta in klienter till klientdatabasen