Koncern - Byta år för koncernen

När du skall göra koncernredovisning för ett nytt räkenskapsår sker det en konvertering från året innan.

Det innebär att alla dina uppgifter såsom förvärvsanalyser, avskrivningar på över-/undervärden, omräkningsdifferenser, anteckningar m.m. ligger kvar och uppdateras med det nya året. Dina saldon från föregående år kommer synas i kolumnen Föregående år i koncerntablån.

När du skall skapa ett nytt år för ett koncernbokslut du arbetat med i programmet tidigare år öppnar du först filen från föregående år. Välj sedan Nytt år/ny period under avsnittet Förbered i arbetsgången. Välj att skapa nytt räkenskapsår och klicka på Nästa. Nästa räkenskapsår föreslås och du ges möjlighet att hämta in nya filer med saldon för det nya året.

Under konverteringen får du en fråga om du vill behålla värden på saldosidan och manuellt inmatade belopp i tablåerna. Det kan vara bra att behålla värden i elimineringskolumnerna om du vill se vilka justeringar du har skapat manuellt i tablåerna föregående år. Att behålla värden på saldosidan kan egentligen bara bli aktuellt om du har en vilande koncern där saldona inte ändrats från förra året.

Om allt ser ok ut klickar du på Slutför så skapas det nya året.

Efter att korrekta saldon importerats är det en bra idé att spara filen för det nya året. Du riskerar således aldrig att skriva över dina filer från tidigare år.