
Vanliga frågor Capego Bokslut
Här hittar du de vanligaste frågorna om Capego Bokslut!
- Vanliga frågor
-
Varför summeras avsättning och återföring av periodiseringsfonderna till samma ruta i deklarationsblanketten vid import från bokslut till skatt?
Det beror på att du använder en gammal avsnittsindelning i bokslut. Vi ändrar aldrig avsnittsindelning i ett pågående ärende. Du kan justera detta själv. Denna justering kommer sen att ligger kvar framåt i tiden. Högerklicka på kontot som har fel SRU-kod (oftast återföring) i resultaträkningen (RR) och välj "Ändra konto". Ändra till den SRU-kod det ska vara. Alternativt kan du skapa om RR, förutsatt att du inte har gjort några ändringar som du inte vill ska försvinna.
-
Varför är fälten låsta för inventarieköp i beräkningen för skattereduktion?
Skattereduktion för inventarieinköp kan användas som tidigast i räkenskapsår som avslutas 2022-12-31. För att undvika att reduktionen används för tidigt är rutorna stängda för inmatning på räkenskapsår som avslutas före 2022-12-31.
Här kan du läsa mer om skattereduktion för inventarieinköp.-
Stödjer Capego funktionsindelad resultaträkning?
Nej, Capego stödjer inte funktionsindelad resultaträkning. Det går dock att få till utseendet av en funktionsindelad resultaträkning manuellt i Capego, se den detaljerade manualen.
För att kunna importera ett bokslut med funktionsindelad resultaträkning från Bokslut måste du först skapa om den till kostnadsslagsindelad i den installerade versionen av bokslutsprogrammet.
-
Går det att skriva ut bilagorna med linjer och ramar i Capego Bokslut?
Nej, det går inte att skriva ut bilagorna med linjer och ramar.
-
Kan jag importera flera år från Bokslut?
Ja. Importera en bokslutsfil i taget och börja med det äldsta året och importera i kronologisk ordning. Välj "Ja" när programmet frågar om du vill skriva över klienten, de äldre år som du redan importerat ligger kvar.
-
Vad följer med vid import från Bokslut?
- Personuppgifter (benämns Funktionärer i Capego)
- Anläggningsregister
- Bokslutsbilagor
- Kontokoppling till raderna i årsredovisningen. Har du flyttat och/eller delat konton i årsredovisningen följer det med vid importen. Du ser det direkt i bokslutsvyn där du arbetar när du upprättar bokslutet.
- Texter du har skrivit i förvaltningsberättelsen och övriga delar i årsredovisningen.-
Vad är en Digital årsakt?
Funktionen Digital Årsakt hjälper dig att snabbt och enkelt ställa samman en fullständig och digital bokslutsdokumentation i ett dokument. Dokumentet du skapar är en komplett indexerad PDF-fil, anpassad efter mottagaren. Du anpassar och kompletterar innehållet för olika mottagares behov, t.ex. för revisorn eller din kund.
-
Var hittar jag anläggningsregistret?
Anläggningsregistret hittar du under fliken Bokslut och de tre menystrecken. Manualer för anläggningsregistret.
-
Jag gör både periodbokslut och årsbokslut för december som är den sista perioden i mitt räkenskapsår, hur hanterar jag det på bästa sätt?
I Capego finns möjligheten att arbeta med både periodbokslut och årsbokslut för årets avslutande månad. Om du först vill göra ett månadsbokslut för december och sedan ett årsbokslut är en smaksak och utifrån behov. Har du inte behov av ett separat månadsbokslut är rekommendationen att du går direkt på årsbokslutet. Det blir minst arbete då.
Om du däremot först gör ett månadsbokslut för december och sen ett årsbokslut, rullas mycket information till årsbokslutet om du utgår från december månads bokslut. Dock så är det viss information som inte rullas med inne i vissa bilagor. Detta kan man då behöva skriva in igen.
Av den anledningen så är det ett visst dubbelarbete att först göra ett månadsbokslut och sedan ett årsbokslut. Att så mycket information som möjligt ska rullas mellan årets sista månad och årsbokslutet, är något vi arbetar successivt med för att förbättra. I vår manual för periodbokslut kan du läsa mer om hur du arbetar med periodbokslut.
-
Resultat före skatt på bilaga 2510 stämmer inte, vad gör jag för fel?
Om resultat före skatt på bilaga 2510 förändras på ett felaktigt sätt när du bokför årets skatt är det troligen SRU-koderna som inte är uppdaterade. Öppna sidan Ärendeinställningar och klicka på Hantera SRU-koder och välj Uppdatera SRU-koder. I manualen ärendeinställningar kan du läsa mer om sidan Ärendeinställningar och hur du uppdaterar SRU-koder. I vår manual för bilaga 2510 finns det tips om hur du stämmer av bilagan.
-
Äldre år saknas i flerårsöversikten i förvaltningsberättelsen, hur gör jag för att få med dem?
Om det är första året i Capego, men företaget har funnits sedan tidigare, behöver du skapa de tidigare räkenskapsåren på klientkortet för att årtalen ska föras över till flerårsöversikten. I manualen förvaltningsberättelse i Capego finns detaljerade instruktioner.
-
Kan man lämna in årsredovisningen digitalt till Bolagsverket?
Ja, för aktiebolag som tillämpar K2 och K3-regelverken kan du lämna in årsredovisningen digitalt. Läs mer i manualen digital inlämning av årsredovisningen. Vi stödjer inte digital inlämning av koncernredovisning.
-
Kan jag infoga en bild i årsredovisningen?
Ja, på uppgiftsidan i t ex förvaltningsberättelsen, finns en knapp för Infoga bild. Bilderna ska vara i filformatet *.jpg eller *.bmp.
-
Varför formateras årtalen olika på olika noter?
Hur datumet formateras beror på om det är en resultat- eller balansnot. Informationen i resultatnoter avser hela räkenskapsåret medan informationen i balanoterna visar hur det ser ut på balansdagen.
Om ditt räkenskapsår är kalenderår kan du ställa in hur datumet ska visas för resultatnoter, som t ex 202x eller 202x-01-01 - 202x-12-31. Du ställer in detta under Inställningar för årshandlingar och fliken Format.
-
Föregående år hade jag en skuld på kontot men i år har jag en fodran, hur kan jag dela kontot?
Du kan dela kontot om du vill att innevarande och föregående års belopp ska hamna på olika rader, högerklicka på kontot och välj Dela konto. Läs mer i manualen för dela rad eller konto.
-
Varför får jag okända transaktioner?
Okända transaktioner är förändringar som programmet känner av utifrån sie-filen, men som den inte hittar några motsvarande transaktioner för. Det kan uppstå om man läser in sie1-filer, ändrar saldon manuellt eller om det är fel på sie-filen.
De kan också uppstå om de bokslutsjusteringar som upprättades i förra årets bokslut inte har lagts in i redovisningen, då stämmer inte de ingående balanserna som finns i SIE-filen (från redovisningen) med de som finns i bokslutsprogrammet. Är fallet så och UB importeras via SIE-importen läggs okända transaktioner upp i huvudboken. Programmet kontrollerar att IB + verifikationer stämmer med UB i SIE-filen. Gör de inte det läggs differensen upp som en okänd transaktion på kontot. Då kan du välja att inte importera UB. Det betyder att IB + verifikationer = UB, dvs UB räkna fram. Då kan det dock bli en differens mot redovisningsprogrammet, så lägg hellre in föregående års bokslutsverifikationer i redovisningsprogrammet och ta ut en ny SIE-fil därifrån.
-
Det har blivit fel startdatum på mitt nybildade bolag, hur gör jag för att ändra det?
Om du vill ändra datumet när räkenskapsåret redan är skapat klickar du på datumikonen på klientkortet. Du kan ändra startdatum för första räkenskapsåret till registreringsdatum enligt Bolagsverkets uppgifter. Slutdatum kan du bara ändra om du inte har lagt upp något nyare räkenskapsår.
Slutdatum går bara att ändra till sista dagen i en månad, ett räkenskapsår får vara max 18 månader. Om ett bolag är likviderat får du markera bolaget som likviderat under kugghjulet på klientkortet. I vår manual Klientkortet beskriver vi mer utförligt hur du går tillväga under rubriken Hantera räkenskapsår.
-
Jag har fått ett Ej bokfört resultat på 0 kr i min årsredovisning, men jag har bokfört mitt resultat. Hur får jag bort den raden?
Ett Ej bokfört resultat beror oftast på att det finns någon differens någonstans. Börja med att kontrollera din balansrapport. Den hittar du under menyknappen under fliken Bokslut. Välj Rapporter och Balansrapport.
Om du tittar på raden Summa tillgångar och Summa eget kapital och skulder så ska de sluta de på samma ören. Om de inte gör det måste du rätta till det, troligen måste du redigera både ett resultat- och balanskonto. Det gör du i bokslutsvyn genom att högerklicka på kontot det gäller och välja Ändra konto.
Via Rapporter hittar du även rapporten Saldobalans där du kan kontrollera om kontrollsummorna är 0,00 i alla kolumner på sista sidan i rapporten. Har du en differens beror det troligen på att det är fel på SIE-filen eller i bokföringsprogrammet. Det är alltid bäst att gå tillbaks till bokföringsprogrammet och justera där men har du inte möjlighet att göra det så kan du rätta till det genom Ändra konto-funktionen.