Capego - Data som överförs från Bokslut till Skatt

När du använder både Capego Bokslut och Capego Skatt får du en sömlös överföring av räkenskapsdata och underlag till inkomstdeklarationen. De exempel som finns i manualen avser aktiebolag. Använder du Capego Bokslut och Wolters Kluwer Skatt så är det samma data som överförs om du använder dig av en bokslutsfil, här kan du läsa om hur du gör en export från Capego Bokslut till vårt installerade skatteprogram.

Räkenskapsdata

All räkenskapsdata förs över från Capego Bokslut till Capego Skatt via årsredovisningsraderna i bokslutsfliken. Har du kopplat ett konto till raden Kassa och bank i årsredovisningen så kommer det till fältet 2.26 Kassa, bank och redovisningsmedel i deklarationen. Om du delat en rad eller ett konto så följer delningen med till deklarationen. Du kan lätt se vilket fält i deklarationen respektive rad har genom att öppna funktionen Ändra rad.

Vissa rader delas upp på flera fält i deklarationen till exempel Förändring av periodiseringsfonder, vilket framgår av informationen du får fram när nu går till funktionen Ändra rad.

För att se vilket fält ett konto överförs till så får du öppna Ändra konto på respektive konto.

Årets skatt

Årets skatt, skattemässiga justeringarna, betald preliminärskatt samt underlag till skattereduktion får du med dig till deklarationen om du använder bilagorna:

2510 Skatteskulder och skattefordringar (årets skatt beräknas på bilaga 2510 men överförs från raden "Skatt på årets resultat" till 3.25 på 2R. Punkt 4.3a på 2S beräknas fram i Skatt, på så sätt får du en automatisk kontroll på att skatten är rätt beräknad i bokslut) (underlag för skattereduktion grön el och inventarieinköp 2021 hämtas från fördjupningssidan på raden Skattereduktion till respektive kod på 1a sidan på Inkomstdeklarationen)

2500 Sammanställning slutlig skatt (betald preliminärskatt förs över till skatteberäkningen och underlag för fastighetsavgift på huvudblanketten om bilaga 2513P eller 2513Q används)

BSK Bokförda intäkter som inte ska tas upp och bokförda kostnader som inte ska dras av (uppgifter förs över till 4.3, 4.5)

BSJ Skattemässiga justeringar (uppgifter förs över till 2S: 4.4 a-b, 4.6 a-e, 4.7 a-b, 4.8 a,c, 4.9, 4.10, 4.13, 4.14 a)

I parenteserna efter respektive bilaga ser du vart överföringen görs. Vi har lagt in länkar till alla bilagornas manualer, där du kan läsa mer om hur respektive bilaga fungerar, du kommer till manualerna genom att klicka på Bilagornas nummer/förkortning som är understrukna i denna manual.

Underlag till övriga skatter

Du får även med dig underlag till fastighetsskatt/avgift, avkastningsskatt, särskild löneskatt på pensionskostnader samt IB periodiseringsfonder under förutsättning att du använder följande bokslutsbilagor:

2513P eller 2513Q Beräknad fastighetsavgift/skatt (det görs en ny bilaga till varje beskattningsår, 2513Q står för beskattningsår 2022) (bilaga 2500 krävs för att underlagen för fastighetsavgift ska överföras)

2514A Beräknad särskild löneskatt (överförs till INK2 1.4, 1.5 eller motsvarande fält på INK3 och INK4)

2515 Beräknad avkastningsskatt (överförs till INK2 1.6, 1.7 eller motsvarande fält på INK3 och INK4)

212A Periodiseringsfonder AB (IB överförs till fördjupningssidan Beräkning av periodiseringsfonder (BPFJ))

Övriga bilagor som för över information

Följande bilagor gör att du får över ackumulerade värdeminskningar till upplysningarna på blankett 2S, punkt 4.17, och 4.18:

110A Rörelsebyggnader (skattemässigt ackumulerat värdeminskning)

111A Rörelsebyggnader

111B Rörelsebyggnader

113A Skogsvägar

1150 Markanläggningar

118A Täckdiken

121A Maskinell utrustning

Inlästa värden i deklarationen

När du öppnat din deklaration är alla värden som förts över från Capego Bokslut blå. Om du högerklickar i en cell så kan du välja "Visa detaljer" och se vilka konton/bilagor som ingår i det importerade värdet.

Underskottsavdrag

Ackumulerade underskottsavdrag som fylls i på bilaga BSJ Skattemässiga justering överförs till inkomstdeklarationen. Underskottsavdraget rullas också från föregående års inkomstdeklaration, är beloppet inte samma i Capego Bokslut som i föregående års deklaration får du ett Tips om det i Deklarationskontrollen.

Import av förtryckta värde på inkomstdeklaration

Du kan med fördel importera förtryckta värden på inkomstdeklarationen, hur det fungerar kan du läsa mer om här.

När du laddar upp Skatteverkets PDF-fil för en kund som äger fastigheter så är det underlagen för fastighetsskatt/avgift från Skatteverket som läses in och skriver över de värden som hämtas från Capego Bokslut. Är Skatteverkets uppgifter felaktiga får du göra en manuell justering.

Tips i Skatt vid import från Bokslut

Nedanstående tips kommer upp om du skapat en deklaration i en tidigare version där du haft periodiseringsfonder för tidigare år manuellt inmatade i dialogen.

Om summan av manuellt inmatade p-fonderna skiljer sig från de som nu står i dialogen och som importerats från Bokslut kommer tipset upp.