Skatt - Import av förtryckta uppgifter från Skatteverket

Filen som importeras finns inbäddad i den PDF-deklaration som skickas ut via Min myndighetspost, Kivra eller liknande tjänst. Får man inte inkomstdeklarationen digitalt kan man alltid hämta en PDF-deklaration på Mina sidor på Skatteverkets webbplats.

För juridiska personer kan man importera de förtryckta fastighetsunderlagen till blankett INK2, INK3 och INK4.

För fysiska person kommer man att kunna importera alla de förtryckta uppgifterna på sidan 1 och 2 av INK1 när blanketten skickas ut. Det gäller tex lön, pension, räntor, fastighetsunderlag mm. Däremot kommer inte uppgifterna från specifikationen med, tex kommun, betald skatt eller underskott av näringsverksamhet.

Under menyn Verktyg och Inställningar finns en sökväg till ”Import från Skatteverket”.

1

Lägg de PDF-filer du fått via mail eller hämtat från Mina sidor i den mappen.

Man kan ändra mappen för import till valfri mapp, är ni fler så rekommenderas en gemensam mapp på t.ex. en server. Du kan alltid enkelt hitta till dina filer under Verktyg - Utforskare - Visa mappen med Skatteverkets importfiler.

För att en fil automatiskt ska hämtas in till en inkomstdeklaration så måste filmnamnet vara utformat enligt Skatteverkets format eller så kan man göra importen manuellt via funktionen under Arkivmenyn. Klicka på import och välj Import Skatteverket. Därefter väljer du vilken fil som ska importeras. Gör man importen på detta sätt så behöver filnamnet däremot inte följa någon särskild namnstandard.

1

När du öppnar en deklaration eller anger ett person-eller organisationsnummer som stämmer överens med en fil i den mappen får du en fråga om du vill importera de förtryckta uppgifterna.

1

Svarar du ja kommer uppgifterna att överföras till aktuell huvudblankett. Man ser vilka värden som är överförda genom att de beloppen blir gröna.

1

Om du trycker nej kommer ingen import att ske men man kan i efterhand välja att importera filen genom att gå till menyn Arkiv - Import - Import Skatteverket

1

Vill du se den förtryckta PDF-filen kan du klicka på ikonen med SKVs logotyp i menyn så öppnas filen så att man kan se och jämföra den.
Detta fungerar bara om filen har Skatteverkets format samt att den ligger i mappen mot programmet.

1

Om importen inte funkar så öppna PDF-filen och klicka på gemet och se om det finns en inbäddad sru-fil. Finns inte filen där så finns det troligtvis inget värde att hämta in.