Byrå Tid - Multi tenancy

Denna manual beskriver installationen av Byrå och Byrå Tid med multi tenancy. Multi tenancy innebär att flera databaser kan köras på samma server.

Serverinstallation av Byrå & Byråtid
Hämta hem och starta vår senaste serverinstallation. Tryck nästa och välj”Uppgradera existerande Byrå-installation med Byrå Tid”. Vid nästa kommer information samlas in om eventuellt redan existerande SQL instanser.

I nästa steg i guiden väljs på vilken existerande SQL-instans som databasen ska ligga.

I nästa steg matas namnet på den första Byrå Tid databasen in.

I nästa steg väljs installationsmapp för Byrå Tid tjänster.

Till slut visas en sammanfattning av installationen.

*När installationen är slutförd rekommenderas att SQL management studio hämtas och installeras.

Skapa fler Byrå Tid databaser
Gå till installationsmappen för Byrå Tid tjänster/hitta Byrå Tids deployment tool (visas skärmpdump nedan)/Starta

Följande inställningar behöver konfigureras:

Sql servername: Datornamn\SQL instans. Ex: GOTVM‐2012\BUREAU Sql databasename: Valfritt önskat namn. Inga mellanslag!
Use integrated security: Ska vara ikryssat

Initial data script: Klicka Browse/Scripts/Initialdata/Välj: Byraa Tid‐Initial data_SE
Language: sv-SE

Det är nu dags att skapa databasen. Tryck Execute. För fler databaser, ändra Sql databasename och tryck Execute igen.

Konfigurera tenants.config
För att ansluta till databaserna behöver varje databas sin egen connection string i denna config fil.
Tenants hittas även den i programmappen för Byrå Tid tjänster.

Hitta filen och välj Öppna med anteckningsblocket. Längre ner i filen kommer connectionstrings för Multi tenancy att hittas.

För exemplet ovan kommer strängarna se ut enligt följande (2 databaser lades till):

<add name="Customer1" connectionString="Data Source=GOTVM‐2012\BUREAU;Initial Catalog=TimeViewDB1;Persist Security Info=True;User ID=TimeViewLogin;Password=T2015V_TsO!" providerName="System.Data.SqlClient" />

<add name="Customer2" connectionString="Data Source=GOTVM‐2012\BUREAU;Initial Catalog=TimeViewDB2;Persist Security Info=True;User ID=TimeViewLogin;Password=T2015V_TsO!" providerName="System.Data.SqlClient" />

• De fetmarkerade fälten är de justeringar som gjorts. Customer1 och 2 är helt valfria namn. De kan döpas efter behag, t.ex. Företag1 & Företag2.
  • GOTVM‐2012\BUREAU är Sqlservername som konfigurerades i tidigare steg.
  • TiemViewDB1 & 2 är även dessa namnet på databaserna skapade i tidigare steg.

Omstart av Byrå Tid tjänster
För att ändringarna ska fungera måste samtliga TimeView tjänster startas om.

Tryck på starknappen i windows och sök på: services.msc. Tryck enter. En lista på samtliga datorns tjänster visas. Hitta ”timeviewcacheservice” tjänsten.

Högerklicka på tjänsten och välj starta om.

Installera Byrå Klientinstallation
Detta behöver inte göras på servern där SQL och tjänster installerades.
Byrå klientinstallation behöver finnas installerat för att synkroniseringsverktyget skall fungera, som installeras i nästa steg.

I tidigare steg av serverinstallationen valdes Gemensam katalog. Gå till den gemensamma katalogen och öppna Byrå/Klientinstallation/installera Byrå klientinstallation

Installera Byrå – Byrå Tid synkroniseringsverktyg
Detta behöver inte göras på servern där SQL och tjänster installerades.
Installera på en dator där byråprogrammet finns.

Synkronisera Byrå med Byrå Tid
Vilken Byrå‐databas som synkroniseras beror på vilken konfigurationsfil som ligger i programmappen för Byrå klientinstallationen. Det är därför rekommenderat att synkroniseringen görs från klientdator för respektive företag.

För att kontrollera konfigurationsfilen: Gå till programmappen för Byråklienten. HittaBureau.exe.config och öppna med anteckningsblocket. Längre ner i filen hittas connectionstrings.

Ovan ansluter synkroniseringen till GOTVM‐2012\BUREAU, Databas: BureauDb.

Starta synkroniseringen
Starta synkroniseringsverktyget genom att gå till installationsmappen och klicka på BureauSunchronizer ikonen. Skriv in anv.namn och lösenord. Starta importen.

a)       I nästa steg skall namnet på den Byrå Tid databas som önskas synkroniseras, skrivas in.
I tenants filen tidigare konfigurerad för Byrå Tid servicarna skrevs de olika connection strängarna in för de olika Byrå Tid‐databaserna. I denna manuals döptes de till Customer1 & Customer2. Namnet som skall skrivas in i Byrå Tid‐server fältet i synkroniseringsverktyget behöver då vara: DATORNAMN\NAMN PÅ DATABASsträng. Ex nedan:

Customer1 motsvarar i tenants: GOTVM‐2012\BUREAU;Initial Catalog=TimeViewDB1 Med andra ord kommer BureauDb kopplas mot TimeViewDB.

b)      Detta bestämmer från hur långt tillbaka gamla moment ska skapas upp i Byrå Tid och göras möjliga för Tidsregistrering. Det räknas från dags dator och x antal månader bakåt. Detta påverkar endast den initiala synkroniseringen.

c)       Byrå Tid stödjer endast 1 kontor. Välj vilket kontor som ska vara tillgängligt i Byrå Tid.

d)      Nästa lediga fakturanummer är aktuellt i de fall som fakturering sker i Byrå Tid och inte mot Fortnox. Önskas integration mot Fortnox så bestämmer Fortnox nästa lediga fakturanummer.

e)      Semesteråret.

f)        Ifall det på Byrån existerar annan avtalad ledighet utöver ordinarie semester – vilken period följer detta.

Allt OK?/Starta import

En rapport av slutförd synkronisering visas och Byrå Tid är anslutet till Byrå.