Byrå - Arbetsgång mot Bokslut

Uppgifter som hämtas från Byrå till Bokslut

Grunduppgifter som förs över till Basuppgifter i bokslutsfilen

Klientnummer                                                    Adressuppgifter (inkl. e-post)

Organisationsnummer                                       Telefonnummer

Företagsnamn                                                    Räkenskapsår

Företagsnamn och adress går att ändra i bokslutsfilen.

Uppgifter på Rollpersoner i Byrå som förs över till Personuppgifter i bokslutsfilen

• Personnummer
  • För- och efternamn
  • Aktieinnehav och antal aktier
  • Adress
  • Uppdrag

Status förs inte över utan om rollpersonen eller ett bolag har ett uppdrag under innevarande år eller året efter förs personen eller bolaget alltid över till bokslutsprogrammet. Där sätter du status och datum för när personen eller bolaget tillträder eller avgår. Datumet du sätter kontrolleras mot datumen för underskrifter och årsstämmoprotokollet för att programmet ska veta vilka som ska föras över till respektive sida.

Om AB är aktieägare är det öppet på personuppgifter i bokslutsfilen och fältet Ställföreträdare går att fylla i.

Öppna ett befintligt bokslutsuppdrag

Öppna ett befintligt uppdrag via Byrå genom att klicka på momentet för Bokslut eller klicka på någon kontrollpunkt under momentet.

Skapa ett nytt bokslutsuppdrag

Lägg till momentet för bokslutsuppdrag. Om inget uppdrag tidigare skapats för momentet skapas en ny bokslutsfil då du klickar på momentet. Bokslut öppnas och du arbetar vidare inne i bokslutsprogrammet. När du sparar filen sparas den in under momentet.

Skapa Ny period/Nytt år

Vill du skapa periodbokslut ska du lägga upp moment både för helårsbokslut och för periodbokslut (ex periodbokslut månad).  Klicka på momentet för det år/ period du vill arbeta med. Om en bokslutsfil finns för en tidigare period kan du välja att utgå från den så att du får med dig all information den innehåller. Det är alltid den senast sparade bokslutsfilen som konverteras till ny period/nytt år.

Om flera filer finns för en tidigare period (om du t ex har sparat samma fil med olika namn) kommer du få upp en lista över de olika filerna och du får själv ange vilken som ska användas

Den sista månaden/kvartalet/tertialet/halvåret på året sparas alltid under momentet Bokslut som avser helåret. Det kommer alltså finnas 11 bokslutsfiler under momentet Periodbokslut månad och en bokslutsfil under momentet Bokslut om du arbetar med månadsbokslut.

Ange status

Löpande under bokslutsarbetet kan du ange vilka kontrollpunkter som är klara genom att klicka på knappen ”Status i Byrå” på basuppgiftssidan inne i Bokslut.

Du kan även använda ikonen som finns i menyraden.

Detta är samma statuslista som du når på klientkortet i Byrå via bocken nedan.

Preliminärbokslut

För att arbeta med preliminärbokslut ska du lägga upp momentet Preliminärbokslut. När du klickar på momentet första gången får du välja vilken av tidigare perioder du vill utgå ifrån. Väl inne i filen markeras rutan Preliminärbokslut på sidan Basuppgifter och du jobbar sedan med ditt preliminärbokslut som vanligt. Då du sparar filen sparas en separat bokslutfil för preliminärbokslutet med filändelsen .pbk under momentet preliminärbokslut i Byrå.

Då du ska skapa den riktiga årsbokslutsfilen (bks-fil) klickar du på momentet Bokslut. Finns det ingen bokslutsfil för året får du upp nedan dialog som frågar om du vill utgå från preliminärbokslutet, vilket du normalt sett vill:

Om årsbokslutet (bks-fil) redan finns upplagt får du upp nedan dialog där du kan välja att utgå från preliminärbokslutet eller fortsätta med det redan upplagda bokslutet. Normalt sett vill du utgå från preliminärbokslutet (som är senast ändrat). Den redan upplagda årsbokslutsfilen kommer då att skrivas över men du får upp spara som dialog i bokslut så du kan ändra filnamn om du vill.

Din preliminärbokslutsfil kommer finnas kvar under momentet Preliminärbokslut.

Uppgifter som hämtas från Byrå till Bokslut

Alla personuppgifter såsom vem som är VD, vilka som ingår i styrelsen, vem som är revisor etc anges i Byrå och överförs till Bokslut. Detta kan ej ändras i Bokslut.

Klientnummer och organisationsnummer läggs in i Byrå. Detta kan ej ändras i Bokslut.
Företagsnamn, adress och telefonnummer överförs från Byrå men kan ändras även i Bokslut.

Skillnaden mellan Periodbokslut kontra Preliminärbokslut

Periodbokslut upprättas varje månad, kvartal, tertial eller halvår. Då byter du period i bokslutsprogrammet så aktuell period slutar en viss månad/kvartal osv. Till slut kommer du fram till helåret.

Preliminärbokslut görs inför årsbokslutet. Om du t ex har ett kalenderår 2012 som räkenskapsår så gör du ett preliminärbokslut kanske i november 2012. Du lägger då upp hela året t o m december och kollar hur det ser ut inför årsbokslutet, om det finns utrymme för att plocka ut mer lön t ex. För att särskilja preliminärbokslutet med årsbokslutet får bokslutsfilen filändelsen pbk.