Byrå - Flytta till ny server

Det första som behöver göras på en helt ny server är att ladda ner och installera systemkomponenter och tilläggsprogram för att våra program skall fungera. Nedan finns länkar.
Vad gäller Byrå så se slutet i denna guide hur en flytt av Byrå/Byrå Tid går till.

OBS: .NET 4.8 eller senare krävs numer på servern för Byrå.
https://support.microsoft.com/en-us/topic/microsoft-net-framework-4-8-offline-installer-for-windows-9d23f658-3b97-68ab-d013-aa3c3e7495e0

.NET Framework 3.5 behöver aktiveras via roller och funktioner.

Systemkomponenter

https://programleverans.wolterskluwer.se/programleverans/Systemkomponenter/Systemkomponenter162.exe

https://programleverans.wolterskluwer.se/programleverans/Systemkomponenter/SE_Systemkomponenter_2.0.exe

Licenshanteraren:
Är ett separat program som alla andra programmen är kopplade mot vilken används för att aktivera licenser för respektive program.

https://programleverans.wolterskluwer.se/programleverans/Licenshanterare/Licenshanterare_3.2.2.0.exe

Länkar till övriga program:

Bokslut Proffs
https://support.wolterskluwer.se/support-landning-sida/support-bokslut

Dokument
https://support.wolterskluwer.se/support-landning-sida/support-dokument-boutredning

Koncern
https://support.wolterskluwer.se/support-landning-sida/support-koncern

Revision
https://support.wolterskluwer.se/support-landning-sida/support-revision

Transaktionsanalys
https://support.wolterskluwer.se/support-landning-sida/support-transaktionsanalys

Skatt Proffs
https://support.wolterskluwer.se/support-landning-sida/support-skatt#laddaner
(Här rekommenderar vi att installera endast de fem senaste åren och eventuellt äldre vid behov)

När man installerar våra program så välj alltid anpassad installation. Detta för att säkerställa att sökvägar stämmer/går att nå av alla användare.

På den gamla servern där dom kör programmen idag så finns det Masterfiler (configfiler) för alla programmen.
Man hittar Master.ini-filerna i respektive programkatalog där programmen körs.
För Bokslut heter filen ”BkMaster.ini” och för Skatt heter den ”SkMaster.ini” (Heter samma oavsett vilket år av skatt man installerar)

Så exempelvis Bokslut,

Gå till programkatalogen för Bokslut (C:\Program Files (x86)\Wolters Kluwer\Bokslut) och kopiera ut BkMaster.ini filen som ligger där till den nya servern och skapa en ny tom C:\Program Files (x86)\Wolters Kluwer\Bokslut mapp och lägg in filen där.

Sökvägarna används i programmen för att peka mot var all data skall sparas och även var tempfiler som skapas medan man arbetar lagras.
Om man kollar i Masterfilerna med exempelvis notepad så ser man sökvägar i klartext. Sökvägarna behöver man ändra så det passar med sökvägar som skall ligga på den nya servern.
Detta gäller oavsett om man har Byrå eller inte som ett nav. Har man Byrå dock så är det i slutändan i Byrålådan (Bureau Document Repository) dom aktuella kundfilerna ligger.

Vad gäller filer och mappar så är det viktigt att användarna har Modify (Ändra rättigheter) satta på filer och mappstrukturen. Creator/Owner (Ägare/Skapare) skall inte finnas med i den strukturen. Användarna behöver även ha Modify där programmen körs från (C:\Program Files (x86)\Wolters Kluwer\).  Detta på grund av att programmen skapar tempfiler där när man anger ett användarnamn/en signatur vid uppstart.

Flytt av Byrå & Byrå Tid

Vissa skillnader kan finnas beroende på uppsättning av miljö. Har ni exempelvis inte Byrå Tid så kan ni skippa de stegen.

Steg 1:
Installera Byrå Serverinstallation på den nya servern/datorn.

https://support.wolterskluwer.se/support-landning-sida/support-byra#laddaner
För att databas och tjänster ska installeras behöver man installera Serverinstallationen.
Välj standardval i installationen för att göra flytten enkel.

Används Byrå Tid? kör i så fall installationen igen och komplettera med Byrå Tid

Steg 2:
Installera Byrå Klientinstallation.

Vid serverinstallationen skapas en mapp upp automatiskt där du kan installera klientinstallationen från: "C:\Wolters Kluwer\Byrå\Klientinstallation"
Mappen innehåller två konfigurationsfiler som talar om vilken databas som Byrå ska tala med Bureau.exe.config och BureauImporter.exe.config

Steg 3:
Installera Microsoft SQL Server Management Studio på nya servern.
(Används för att återläsa backup i senare steg)
https://programleverans.wolterskluwer.se/programleverans/Bureau/Verktyg/SSMS-Setup-ENU.exe

Steg 4:
Ta ut en backup från gamla servern/ datorn.

Det finns två sätt att ta en backup:

Alternativ 1:
Genom Microsoft SQL Server Management Studio.
I MSSMS, expandera ”Databases” > högerklicka databasen och välj "task" > backup.
Har ni Byrå Tid så tar ni även en backup av Byrå Tid databasen.

Alternativ 2:
Ta en backup direkt i Byrå
Via Meny > Byråadministration > Backup av databas.

Flytta sedan databas(er) till den nya servern/datorn.

Steg 5:
Återläs backup(er) i Nya servern/datorn

I den nya servern/datorn, i MSSMS, anslut till databasen:

Expandera "Databases" > högerklicka databasen BureauDb och välj Tasks > Restore > Database…

"Source "Device" > "..."(välj sökväg för databas)

Klicka på "Add"

Navigera till och välj databasen som du har skapat i steg 4, klicka sedan på "OK"

Klicka på "OK" även i nästa dialogruta.

Klicka på "options till vänster" > "Bocka i overwrite the existing database" > OK.

Databasen återläses då från backup.

Steg 6:
Ändra sökvägar i Byrådatabasen "BureauDb"

Sökvägar pekar tidigare mot den gamla servern/datorn och behöver uppdateras till att peka mot den nya servern/datorn.
Använder man tidigare lokala sökvägar så behöver man inte ändra dessa, t.ex "C:\Wolters Kluwer\Byrå\Bureau Document Repository".
Ändringar görs via Tables > dbo.settings > högerklicka > edit top 200 rows.
(Här får man vara försiktig så att man inte ändrar på fel rad.)

Sökvägar som kan vara aktuella att ändra:
RootFolderPath
TransitFolderPath
SRUOutputPath
RespiteOutputPath
DocumentTemplateFolderPath
OutlookTemplateFolderPath

För Byrå Tid så behöver man även ändra:
TimeViewServerName
Exempelvis: DC02\BureauTimeDb

Om man har Byrå Tid: (nedan steg gäller bara om man använder Byrå Tid också):
Kör skript mot Byrå Tid databasen.

Högerklicka på Byrå Tid databasen > ”New Query” > Klistra in följande Query:

IF NOT EXISTS

(SELECT name

FROM master.sys.server_principals

WHERE name = 'TimeViewLogin')

BEGIN

CREATE LOGIN [TimeViewLogin] WITH PASSWORD=N'T2015V_TsO!', DEFAULT_LANGUAGE=[us_english], CHECK_EXPIRATION=OFF, CHECK_POLICY=OFF

END

alter user TimeViewUser with login=TimeViewLogin

Steg 7:
Flytta filerna från Byrå repository från gamla servern till den nya.

Standard sökväg är: C:\Wolters Kluwer\Byrå\Bureau Document Repository.