Byrå - Lägga till, ändra, flytta eller förläng räkenskapsår

Skapa nytt år

För att lägga upp ett räkenskapsår går du in på kundens klientkort och trycker på knappen Administrera år.

När du har gjort detta öppnas en ny dialog upp och det är där du kan skapa nytt och tidigare år.

Året styrs av vad du har för inställning på räkenskapsår under fliken verksamhet.

Förkortat/Förlängt räkenskapsår

Vill du ändra slutmånad trycker du även då på Administrera år och trycker därefter på kalenderikonen. Du kommer då in i en kalender, där du kan ändra slutmånad. Trycker du på ”mars 2018” kommer du in i en vy där du kan välja en annan månad som slutmånad. Du kan även skriva in ett eget datum i fältet.

Om klienten byter räkenskapsår är det enklaste sättet att ändra på räkenskapsåret under fliken Verksamhet innan du skapar upp det nya året. Byrå känner då av när föregående år slutade och hur lång period som ska läggas upp. Då behöver du inte gå in i kalendern och ändra på året.

Året under Verksamhet styr också när du gör filter i listor på räkenskapsår (typ).

Såld/Likviderad

Om du ska sätta ett annat datum än den sista i månaden som slutdatum så måste du först ange att företaget är sålt eller likviderat och det gör du under kugghjulet på klientkortet.

Lägg först upp helåret och spara. Sen väljer du såld/likviderad och sparar igen. Nu kan du gå in på administrera år och sätta ett annat slutdatum. Du kan inte skapa upp fler år efter att den här funktionen har slagits på.

Räkenskapsår på privatpersoner

Du kan inte göra förlängda/förkortade eller slå på såld/likviderad på en klient som är upplagd som privatperson, de kan enbart ha vanliga kalenderår.
Har personen en enskild firma som har förkortat eller förlängt år så får man lägga upp bokslutet under klienten som Enskild Firma för att kunna ställa in året.
Momentet Inkomstdeklaration ligger alltid på privatperson men där ser du till att lägga rätt år på blanketten NE och/eller NEA. Huvudblanketten ska alltid vara ett vanligt kalenderår på privatpersoner.

Flytta räkenskapsår

I de fall där räkenskapsår av olika anledningar behöver korrigeras finns sedan version 2018.2.2 funktionen ”Flytta år”. Knappen återfinns på klientkortet under ”Administrera år”. Funktionen möjliggör flyttandet av räkenskapsår på flera räkenskapsår samtidigt, och är inte begränsat till startdatum på första året eller slutdatum på sista året som det har varit tidigare.

Flytta år

För att få fram ”Flytta år” dialogen klicka på (1)”Administrera år” och sedan (2)”Flytta år” på klientkortet.

1. Välj först räkenskapsårs-intervallet som ska flyttas, valbara år i dessa listor bestäms av de räkenskapsår som ligger upplagda på vald klient.
  2. Välj sedan vilken typ av räkenskapsår som valt intervall ska flyttas till.
  3. Välj därefter om valt intervall ska flyttas bakåt eller framåt och tryck OK.
  4. Du kommer nu få information om vad flytten påverkar, t.ex. att månadsmoment eller kvartalsmoment tas bort som en följd av flyttade perioder.

5. Välj OK eller avbryt. Vid OK kommer du tillbaka till Administrera år dialogen där du ser hur räkenskapsåren kommer att flyttas. Avbryt för att ångra flytten.
  6. Klicka slutligen på OK för att flytta åren.

Notera att eventuella Wolters Kluwer Bokslut, skatt och revisionsfiler ej anpassas efter de nya räkenskapsåren, utan ligger kvar med sina tidigare räkenskapsår.

Exempel

I följande exempel finns 6 räkenskapsår på klienten som följer kalenderår.

Vi väljer att flytta framåt hela serien till 0301-0228

Information ges om att redovisning månad för Januari och Februari för sista räkenskapsåret kommer att tas bort då det räkenskapsåret kommer att förkortas från 180101-181231 till 180301 – 181231.

Övriga räkenskapsår kommer att ändras enligt nedan bild:

Notera att startdatum för första räkenskapsåret och slutdatum för sista räkenskapsåret är oförändrat. Detta kan manuellt ändras i Administrera år dialogen och är inget som ”Flytta år” funktionaliteten behövs för.