Byrå - Inaktivera kontrollpunkter

Inaktivera kontrollpunkter på klientnivå

Istället för att lägga upp en massa olika moment för liknande uppdrag så kan du samla alla kontrollpunkter du kan tänkas behöva för ett visst uppdrag under ett och samma moment. Du kan sen på klientnivå välja vilka kontrollpunkter du vill använda för just den klienten.

Du kan på flera olika ställen välja att inaktivera en kontrollpunkt under ett moment för en viss klient genom att sätta den som ej tillämplig. Det är inte alla kontrollpunkter man kan göra detta på utan det styrs från administrationen.
Läs mer om detta i manualen Moment och kontrollpunkter.

I den förenklade statuslistan

Den förenklade statuslistan hittar du på klientens kort i Byrå.

Men du hittar den även i Wolters Kluwers programvaror såsom Bokslut, Revision och Skatt.

För att kunna sätta en kontrollpunkt som Ej tillämplig under ett moment på klienten så öppnar du den förenklade statuslistan, välj år och moment. (Om du använder statuslistan i programmen så kommer alltid aktuellt år och moment upp).

Högerklicka på den kontrollpunkt du vill sätta som ej tillämplig på klienten och välj Tillämplig/Ej tillämplig.

Kontrollpunkten blir nu nedsläckt och går inte att bocka i längre, men du kan alltid högerklicka på den igen för att göra den tillämplig på nytt.

Den kommer inte att sättas som ej tillämplig tidigare år men har ni administrationsinställningen att ärva inställningar för ej tillämplig på kontrollpunkter när man skapar nytt år så kommer kontrollpunkten att vara ej tillämplig på nya år som skapas upp. Är året redan skapat så följer inte inställningen med automatiskt.

Om en kontrollpunkt är satt som ej tillämplig så kommer det att stå ET (ej tillämplig) istället för en ruta när ni går in i statuslistan.

I statuslistan

Du kan göra samma inställning direkt i statuslistan. Högerklicka på den kontrollpunkt som du vill sätta som ej tillämplig på klienten och då kommer rutan istället ändras till ET.

I momentfliken på klientkortet

Om du har många inställningar att göra bland klientens moment, som att inaktivera kontrollpunkter, välja momentansvarig, medarbetare startdatum med mera så kan du enkel göra det samtidigt i den här vyn.
Gå till den klient du vill ändra på kontrollpunkterna. Gå in på momentfliken och klicka på redigera moment.

Om du nu öppnar upp ett moment, via pilen framför momentet, så du ser kontrollpunkterna (här har vi öppnat momentet bokslut) Här kan du välja om olika kontrollpunkter ska vara aktiva eller inte på klienten. Vi har här valt att slå av kontrollpunkten för revisor på den här klienten.

När du sen sparar momentet så kommer det att se ut så här:

Om vi går till statuslistor och kollar på kontrollpunkterna för revisor där så ser det ut så här:

Var du än väljer att sätta kontrollpunkten som ej tillämplig/tillämplig så följer det med i alla listor.

Inaktivera kontrollpunkter på fler klienter samtidigt via massuppdatering

Säg att man till exempel vill inaktivera kontrollpunkterna för revisor för alla Enskilda Firmor som man gör bokslut för på Byrån.
Då är det enklaste sättet att filtrera ut alla Enskilda Firmor i klientlistan genom att hålla muspekaren över kolumnen Företagstyp, klicka på ikonen som dyker upp och välj Enskild Firma.

Du ser nu bara alla Enskilda Firmor i listan.
Högerklicka i listan och välj Massuppdatering av moment/räkenskapsår och alla i listan.

Du kommer nu till massuppdateringen och där väljer du att du vill aktivera/inaktivera kontrollpunkt.
Välj momentet Bokslut och då dyker alla kontrollpunkter för detta moment upp under. Se till att rutan för Aktivera är tom och bocka i de kontrollpunkter du vill inaktivera. Glöm inte att välja för vilket år detta ska gälla också.

När du har gjort alla val så trycker du på Kör-knappen och välj OK när du får upp den här dialogrutan.

När massuppdateringen är klar så kommer du att se en status för hur det har gått.

Går du in på klienterna och tittar kommer det nu att stå Nej på Aktiv under momentet vilket betyder att den är ej tillämplig.

Sökning på tillämpliga/ej tillämpliga kontrollpunkter

Vill du kunna hitta alla klienter där en kontrollpunkt är ej tillämplig så kan du lägga in ett filter på detta.

1. Klicka på Visa urval:

2. Klicka sen på Lägg till filter:

3. Välj filtret Tillämplig/Ej tillämplig kontrollpunkter:

4. Klicka på Kontrollpunkt och leta upp den kontrollpunkt du söker:

5. Välj sen är inte aktiv:

När du nu trycker på Kör-knappen så kommer du att få upp alla klienter där kontrollpunkten ÅR till
revisor är inaktiverad.

Du kan göra samma sökning i statuslistan om du t.ex. enbart vill få fram de klienter som är tillämpliga på en viss kontrollpunkt.