Byrå - SRU inställningar

Inställningar

I den här hjälpen ska vi gå igenom hur SRU-hanteringen fungerar i Byrå och i den första delen ska vi visa hur du ska göra själva inställningarna i Byrå för din klient.

Gå in på klientlistan via Meny-knappen eller via ikonen till vänster.

Leta där fram den kund som du ska jobba med och välj fliken Verksamhet.

Under delen Skatt kan du först ställa in vilket Skattekontor som gäller för klienten genom att klicka på förstoringsglaset. Detta är inget du måste lägga in.

På delen Anståndstyp väljer du i listan vilket typ av anstånd klienten ska ha.
Tänk på att det bara är fysiska personer som kan ha anstånd.  Juridiska personer kan inte söka anstånd.
Det måste stå Byråanstånd för att klienten ska komma med i anståndet.

Perioden som du ser här…

…tittar mot hur slutdatumet ser ut under Administrera År på senast upplagda året.

Sen ska du välja om det är en SRU inlämning och/eller en Elektronisk inlämning (eINK) som gäller.
OBS! ÄR inte SRU inlämning  i bockad så kommer inte klienten med i listan för Inlämning av SRU-uppgifter.

Om du kryssar i enbart SRU-inlämning så betyder det att du kommer att skicka in huvudblanketten på papper och övriga blanketter via SRU men kryssar du även i Elektronisk inlämning (eINK) menas det att man inte lämnar något på papper, utan även att Huvudblanketten ska lämnas in elektroniskt via Skatteverkets e-tjänst.  Med Elektronisk inlämning får man en extra månad innan deklarationen måste lämnas in när det gäller juridiska personer. Läs mer på Skatteverkets hemsida om elektronisk inlämning.

Glöm inte att spara. Spara-knappen ligger längst ner till höger.

OBS!

Att man bockar i elektronisk inlämning betyder inte att man kan skicka in huvudblanketten via Byrå utan man måste manuellt gå in till Skatteverket och fylla i Inkomstdeklarationen där. I Byrå är det endast en påminnelse att man är ombud för klienten och ska lämna in Inkomstdeklarationen elektroniskt.

Gällande privatpersoner och INK1 så kommer huvudblanketten med i SRU-inlämningen om man inte har valt bort det inne i skatteprogrammet.

Klarmarkera SRU

När du sen är klar med din deklaration så ska du klarmarkera att SRU är klar för inlämning.
Den här kontrollpunkten måste vara i bockad för att du ska kunna skicka iväg din klients SRU-fil till Skatteverket.

Klarmarkera kan du göra via arbetsgången i skatteprogrammet.

Via den förenklade statuslistan på klienten i Byrå.

Du kan också gå till Statuslistor och klarmarkera.

Du kan även klarmarkera detta i din att-göra-lista om den här kontrollpunkten är inställd på att finnas i att-göra-listan.

Om du inte hittar den här kontrollpunkten för att klarmarkera så får du kolla med den som är Byrå-administratör hos er. Han eller hon kan ha kopplat denna händelse till en annan kontrollpunkt och då räcker det att den kontrollpunkten är i bockad för att kontrollpunkten - SRU klar för inlämning ska kännas av.  Om Byrå-administratören råkar ha avaktiverat den här kontrollpunkten så får han eller hon aktivera den igen eller koppla händelsen till en annan kontrollpunkt under momentet Inkomstdeklaration.

-->Meddelanden i SRU-status