Byrå - Skapa ny klient

I den här manualen ska vi gå igenom hur du lägger upp en ny klient. Det finns två vägar, den första gäller om du inte har med personen i Byrå överhuvudtaget och den andra gäller om den nya klienten redan finns med i Byrå fast som rollperson.
Här ska vi lägga upp en helt ny klient som inte finns med i byrå.

Gå till Klientlistan

Längst upp i den ljusblå listen klickar du på Ny klient

Du får då upp en lista där du väljer vilken företagstyp du vill lägga upp

Att lägga upp ny klient Från mall kan ni läsa mer om i manualen Klientmallar.

Välj företagstyp och du kommer då att få upp en tom mall där du ska lägga in alla uppgifter.

På första fliken Grunddata lägger du in alla kontaktuppgifter för klienten.

Klientnummer, organisation-/personnummer och företagsnamn/för- och efternamn måste fyllas i och om ni har fler kontor är det viktigt att ni även väljer vilket kontor klienten tillhör. Ansvarig blir den som har skapat upp kunden, men det kan man ändra på om man vill genom att ta bort sitt namn i fältet och söka på namnet på den som ska vara ansvarig för klienten.

1

På andra fliken fyller du i uppgifter som har verksamheten att göra.

Det är viktigt att du lägger upp rätt räkenskapsårstyp så att du får korrekta år när du sen ska lägga upp år på klienten. Om du lägger upp en privatperson så blir anståndstypen Byråanstånd istället. SRU inlämning är alltid ifylld från början. Den styr att klienten kommer upp i SRU-listan när du skapat upp momentet inkomstdeklaration för aktuellt år. Läs mer här om Anstånd eller här om SRU hantering.

På tredje fliken lägger du in alla rollpersoner som företaget har. Det kan du läsa mer om i manualen Roller & Samarbetspartners.

Nästa steg är att lägga upp år och moment. Gå in på fjärde fliken Moment och börja med att Administrera år.

Du kommer att få upp ett nytt fönster där du kan lägga upp ett nytt år och du kan även lägga upp tidigare år om du vill.

När du har lagt upp ett räkenskapsår så kan du börja lägga upp klientens moment.
Glöm inte att spara när du har lagt upp momenten!

Här har vi lagt upp bland annat momentet bokslut och klickar man på momentet så öppnas Bokslut upp med klientens uppgifter samt det räkenskapsår som man har valt.