Byrå - Kommando, koppla externa program

Kommando (koppla externa program till moment eller kontrollpunkter)

I den här delen ska vi gå igenom hur du kan lägga upp ett kommando.
Öppna sidan för att administrera kommandon via knappen Meny, Byråadministration.

Klicka sen på fliken Inställningar.

På den här sidan ser du de externa program som du har kopplat till Byrå. Programmen från Wolters Kluwer är integrerade med Byrå och syns inte här.

Ett kopplat program kan du knyta mot ett moment eller en kontrollpunkt och när man sen ska arbeta med momentet eller kontrollpunkten startas det programmet.

När ett program ska kopplas sker detta i två steg. Först ska programmet kopplas mot Byrå sedan ska kopplingen knytas till ett moment eller en kontrollpunkt.
För att koppla ett program används knappen ”Koppla nytt program”.

I dialogrutan som öppnas fyller du i namnet på programmet och lägger sen till webbadressen eller sökvägen där programmet är installerat.
För att lägga till en sökväg till ett installerat program trycker du på förstoringsglaset bakom sökvägs-fältet. Bocken för redovisningssystem kommer vi gå igenom lite längre fram.

När uppgifterna fyllts i och sparats så kommer programmet upp i listan.

För att sen koppla kommandon till ett moment får man gå till fliken Momenttyper.

Först ska du markera momentet som du vill koppla. Längst upp ser du inställningarna för momentet och nedanför ser du de kontrollpunkter som momentet består av. Är det en specifik kontrollpunkt som ska kopplas klickar man på namnet för kontrollpunkten för att få upp inställningarna till den.

Både bland inställningarna till momentet och bland inställningarna till kontrollpunkten finns ett fält som heter ”Kommando”. Tryck på förstoringsglaset bredvid fältet för att ställa in vilket program som ska vara kopplat.

Under fältet Kommando får du då fram listan över program som är kopplade till Byrå.

För vissa program från Wolters Kluwer har du möjlighet att välja vilken sida programmet ska startas på.

När detta är ifyllt och uppgifterna sparade kommer det kopplade programmet att startas upp när man klickar på momentet eller kontrollpunkten för att jobba med dem i olika listor. Om ett program kopplas till ett moment gäller kopplingen för alla kontrollpunkter på momentet. Undantag från detta är endast om någon av kontrollpunkterna har en egen koppling på sig, då är det den som gäller. När ett program kopplas till en kontrollpunkt gäller kopplingen endast just den kontrollpunkten.

Koppla kommando för redovisningssystem

Om du jobbar med fler olika redovisningssystem för olika klienter så kan man göra en koppling för detta så att rätt redovisningsprogram öppnas upp när man t.ex. väljer momentet Redovisning månad på klienten. Du behöver alltså inte lägga upp olika moment på klienterna vilket underlättar när man jobbar med listor.

När du kopplar ditt redovisningsprogram i Byrå så väljer du att bocka i rutan för redovisningssystem. För koppling av moment läs avsnittet innan.

Du kommer att se direkt i listan för kopplade program att det är i bockat som redovisningssystem.

För att sen koppla de här programmen till ett moment får man gå till fliken Momenttyper.

Markera t.ex. momentet Redovisning månad och klicka på förstoringsglaset bakom kolumnen kommando.

Under fältet Kommando får du då fram listan över program som är kopplade till Byrå och här väljer du kommandot Kunddefinierat redov.system och trycker sen ok och sparar momentet.

För att välja vilket program som ska öppnas på klienten så går du till fliken Verksamhet på klientkortet på respektive klient och väljer där vilket redovisningssystem just den klienten ska ha. Du kommer att få upp en lista på de redovisningssystem du har lagt in i Byrå att välja på.
Glöm inte att spara.

När detta är ifyllt och uppgifterna sparade kommer det kopplade programmet att startas upp när man klickar på en månad under momentet Redovisning månad.