Byrå - Slå samman handläggare med klient/roll

Syftet med funktionen

I Byrå är tanken att du bara ska lägga upp en person eller ett företag med samma person-eller organisationsnummer. Detta för att du ska kunna ha full koll på vilka funktioner de olika klienterna och rollerna har.

Det enda undantaget från denna regel är att en privatperson kan ha samma personnummer som en eller flera enskilda firmor.

Men går man in på till exempel en rollperson så kan man där få en full överblick över vilka funktioner just den personen/företaget har, vilket är fullt möjligt just för att det bara ska finnas en person eller företag upplagd med detta person-/organisationsnummer.

Sammanslagning av handläggare och klient

Har du fått in en handläggare i Byrå utan personnummer samt att handläggaren är upplagd som klient med personnummer så får man slå samman dessa till en och samma för att handläggaren ska få ett korrekt personnummer på sig.
Gå till knappen Meny och välj där Handläggare.

Markera den handläggare du ska slå samman med en klient och klicka på kugghjulet uppe till höger.

Tryck på knappen Slå ihop med en klient

Du kommer nu att få upp den här rutan:

Leta upp klienten som ska slås samman med handläggaren i rutan Till person

Guiden kommer då att hitta vad ”till personen” finns upplagd som, samt att den kommer att fråga om du vill Flytta historik till den nya personen och med automatik inaktivera den gamla personen.

Med flytta historik så betyder det att ”till-personen” istället kommer att stå som den som senast uppdaterade olika dokument och som har stängt kontrollpunkter samt skrivit kommentarer till kontrollpunkterna. Det är även ”till-personen” som kommer vara den som skapat och uppdaterat eventuella uppdragsanmälan som ”från personen” gjort.

Tryck på OK och du kommer att få den här frågan:

Tryck på OK och den gamla handläggaren kommer att bli inaktiv och se ut så här:

Du kan nu välja att ta bort den gamla handläggaren då den nya handläggaren som du slagit samman den med finns istället.

Sammanslagning av handläggare och rollperson

För att slå samman en rollperson med en handläggare så måste man först lägga upp handläggaren som klient.

Lättaste sättet att göra det på är att gå till knappen Meny och där välja Roller.
Leta upp rollperson du ska göra till klient och längst ner på rollen hittar du en knapp för att göra den till klient.

Klicka på knappen Gör till klient och ett klientkort med rollpersonens uppgifter kommer att öppnas upp. Sätt ett klientnummer och klicka på spara.

Du kan nu gå till Meny och handläggare och göra som i första steget, Sammanslagning av handläggare och klient.
Vill du sen inte ha kvar personen som klient så letar du upp personen i klient-listan och dubbelklickar på den så att den öppnas upp i ett helt fönster.

Klicka på kugghjulet uppe till höger och välj där att avaktivera klienten.

Välj sen att spara nere till höger och du kommer att få upp ett val att ta bort klienten.
(Obs, du måste ha behörighet i Byrå att avaktivera och ta bort klienter för att kunna göra detta.)